perjantai 24. huhtikuuta 2009

Olipa kerran

Muistammehan kansansadun, jossa kukko ja kana menivät saunaan. Kanalle tuli kuuma - saunassa yllättäen - ja niinpä kukko hakemaan vettä. Vettähän kaivo ei antanut, ennen kuin kukko kävi pyytämässä kiulua emännältä, joka ei antanut, ennen kuin kukko haki suutarilta kengät, joka ei antanut, ennen kuin kukko haki sialta harjaksia. Ja sitä rataa kukko parka juoksi vielä monesta paikasta toiseen, ja kun hän viimein tuli sinne saunaan takaisin, kana oli kuollut kuumaan...

Tulee etsimättä mieleen pari samanlaista asiaa, esimerkiksi ihmisten juoksettaminen luukulta toiselle, kun hän tarvitsee toimeentuloturvaa tai muuta apua.

Toinen asia on vielä samanlaisempi. Lamasaunassa on kuuma, ja kukolla ei ole rahaa, se juoksee rahaa etsimässä, jota ei saa, kun pankki ei lainaa, kun toinen pankki ei lainaa, kun ei luota, ... Kunhan ei kana taas kuolisi?

Kolme pientä porsasta pelastuu, koska se yksi rakensi tiilestä ja on muutenkin nokkela. Näitä nokkelia tuntuu jo löytyvän: seuraava puolen valtakunnan perijämme saa puhua jo järkeviä, koska hänet on syrjäytetty varsinaisesta puoluepolitiikasta puhemieheksi. Mauri taas sanoo ihan viisaita hyväosaisten osallistumisesta, mutta pääministeri sanoo, mitä Veli Ponteva oikeasti tarkoittaa puheillaan, paremminhan hän asian Kiinassa tietää kuin puhuja itse, eikä Jyrki (valtio) voi, hyvänen aika, nyt keskellä lamaa lisätä veroja! (Veroluonteisia palvelumaksuja ym. tavalliseen maksajaan kohdistuvia aina voi lisätä, kunhan sievästi pannaan kunnat ahdinkoon ja syyllistetään ne.)
Se tiilitalo vaan jääpi rakentamatta, mikäli ei satsata tulevaisuuteen, so. esimerkiksi lapsiin ja koulutukseen.

Löytyy meiltä ihan bibliaaninenkin satu tuhlaajapojasta, joka laman vallitessa tekee Hornetin asejärjestelmäauppoja 200 miljoonala ja uusii juuri nyt Suomen historian toiseksi kalliimmilla asekaupoilla ilmapuolustusjärjestelmämme. Se sama tulaajapoikahan muistutti, mitkä kolme asiaa ovat Suomen suurin uhka, ja isä rehabilitoi hänet silloin(kin) takaisin perheeseen.

Nokka tarttuu, kun pyrstö irtoaa on vakituista käytäntöä koko yhteiskunnassa ilman lamaakin.
Vuorottain otetaan ja annetaan.
Näissä oloissa voipi kyllä käydä niinkin, että harakkamme on molemista päistä kiinni ja tulee varis ja raappaa. Peittoa meillä myös jatketaan sadun mallilla.
Halkeaakohan Timo Soini pullistellessaan sammakkona?

Pahoja äitipuolia maamme on väärällään. Onneksi sentään muumimamma hallitsee perhettämme yhä.

Ei kommentteja: