maanantai 6. huhtikuuta 2009

Ja maailma pelastuu...

Mannerlaatat ovat matkustelleet, törmäilleet, ja tekevät sitä yhä. Joka paikka nykyisellä pallollamme on matkaillut jossakin muualla, tämä on merkinnyt täydelleen erilaisia ilmastollisia olosuhteita. On oltu tropiikissa tai lähellä napoja, on oltu korkealla tai rannikolla. Nyt ollaan tässä. Eikä se maapallon "akselikaan" ole paikallaan pysynyt eikä pysy.

Jääkausia on tullut ja mennyt. Interglasiaaliajat ovat aluksi lämmenneet ja sitten taas kylmenneet: näin on tapahtunut jopa ihmiskunnan muistin aikana, ihan äsken.
Seppo Vuokon uuden kirjan mukaan olemme jääkauden lapsia siinä kuin leijonat ym arojen eläimet, jotka elelivät täälläkin. Olisimmeko nyt siellä lämpöhuipun kohdilla, kohta alkaa hidas kylmeneminen kohti uutta jääkautta?

Saharakin tunnetusti sykkii noin 6000 vuoden jaksoissa, väliin on paratiisimaiset olot ja väliin äärimmäinen kuivuus - liittynee jääkausiin?

Yksi komeetta tai asteroidi yhdellä iskulla on suurempi vaikuttaja ilmastoon kuin ihminen koko olemassaoloaikanaan on ollut. Yksi kunnon tulivuori pystyy tuhkapilvillään estämään auringonvalon niin, että maapallon keskilämpötila laskee useita asteita vuosiksi.

Ihminenkin tekee kyllä parhaansa! Elämme juuri nyt ihmiskunnan todennäköisesti vaurainta aikaa menneisyys ja tulevaisuus huomioon ottaen. (Jonkinlainen uusjako on pakko tulla väestön aina lisääntyessä.) Lähes koko elintasomme, kulutuksemme perustuu energiankäyttöön ja hiilidioksidijälkemme on uskomaton. Tarvitsemme kolme autoa, tavaran rahtaamisen edestakaisin, viihteen, muodin kaikkinensa, mutta olemmehan me valveutuneita: maailma pelastuu, jos emme anna kehitysmaille tätä samaa mahdollisuutta... Sota vastaa vuosien normaalituhoa myös ilmastolle, esimerkiksi Saddamin tuleen tuikkaamat öljylähteet.

Ihminen on asettunut sinne, missä on lämmintä, helppo saada ravintoa. Eli aluksi hän oli tropiikin ja subtrooppisen alueen asukas, kunnes kehitys mahdollisti ja väestönkasvu pakotti muutakin.
Hän on asunut vaarallisesti, tulvan tai taifuunin, tulivuoren, maanjäristyksen uhkan alla. Katastrofi tuli ja meni, siihen ei ehtinyt valmistautua.

Ilmastonmuutos antaa joka tapauksessa kymmeniä, ehkä satoja vuosia aikaa toimia. Mutta aivan varmasti se tulee kuitenkin yllätyksenä, aiheuttaa todennäköisesti jopa sotaa. Kaikki ratkaisut ovat alueellisia, tehdään viime tingassa, ovat myöhässä ja tilapäisiä, esimerkiksi suojapatoja. Vai onko joku todella suunnitellut, kuinka sijoitetaan vaikkapa aluksi 100 miljoonaa bangladeshläistä tai kuinka korvataan hukkuva maatalousmaa, kun omankin maan rannikko on veden alla kaupunkeineen kaikkineen?

Ihminen on kasvihuoneilmiön syy? Ihminen kiihdyttää merkittävästi kasvihuoneilmiötä?
Kasvihuoneilmiö on edes olemassa? Maapallon keskilämpötila on todella yhä nousemassa?
Minusta tuntuu oikealta uskoa, että ihminen on ilmiöitä nopeuttava tekijä, ei syy. Ihminen paitsi käyttää energiaa, myös tuhoaa hiilidioksidia (vain tietyksi ajaksi) sitovaa kasvullisuutta yhä kiihtyvällä tahdilla.

Riippumatta vastauksesta kasvihuoneilmiö näkyy ihmisen järkevänäkin toimintana. Kioton sopimus on hyvä yritys, vaikka rahalla ei oikeastaan voi ostaakaan hyvää omaatuntoa (päästökaupoilla). Myös Suomessa on jo paljon lainsäädäntöä ilmastopohjalta, esimerkiksi autovero perustuu hiilidioksidipäästöihin.
Opimme tekemään luonnon kannalta oikein, luopumaan monesta asiasta - tai ainakin vaatimaan muita tekemään niin, omasta tavastamme emme luovu ilman pakkoa, tiukkaa lainsäädäntöä ja kontrollia.

Kun laitteita parannetaan tai ne vaihdetaan parempiin hiilidioksidimielessä, ne useimmiten ovat muutenkin parempia, myös luonnon kannalta? Mutta tosiasia on, että energiaa käyttäviä laitteita tulee koko ajan niin paljon lisää, että kokonaistilanne tuskin paranee.

Vaikka yrityksemme pelastaa maailma ovatkin lähinnä symbolisia, haluaisin edes yrittää.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos katsotaan pelkästään ilmastosyklien kannalta asioita, niin meidän pitäisi olla menossa kohti jääkautta. Tosin kuten ennenkin, ilmasto ei oikein tunnu tottelevan tilastoja.
Toisaalta, hittojako sillä oikeasti todellakaan on väliä. Saatikka sillä onko ihminen syys vai vain nopeuttaja ilmastonmuutoksessa. Vapauttaako se että ihminen ei ole ainoa (mahdollisesti jopa pienempi kuin luonto itse) syy lämpenemiseen jotenkin meidät vastuusta?
Eikö nyt juuri ole se tilanne jolloin meidän tulee miettiä kuinka pienennämme omaa jälkeämme? Etenkin kun teknologia on jo olemassa.
Ja etenkin kun voimme tarjota myös ns. kolmannelle maailmalle aivan saman elintason kuin meillä nyt on, jos vain hylkäämme nykyisen täysin naurettavan ja moneen kertaan epäonnistuneen "idioottikapitalismin".

Anonyymi kirjoitti...

Hiilijälki pienenisi oikeastaan merkittävästi vain tiukalla säätelyllä. Mehän voimme valita vain pieniä asioita, pesuaineita tai lähiruokaa tms. Koko elämäntapa-ajatus täytyisi muuttaa.
Pikkuvalintoihinkaan ei ole varaa: uusi auto, lämmitysjärjestelmä tms. uusi tekniikka maksavat maltaita. Rahahan tarvitaan elintasomalliin, josta on tulossa koko maailman, myös muiden kulttuurien malli.
Idioottikapitalismistakaan ei luovuta enää vallankumouksilla?

Anonyymi kirjoitti...

Aivan aluksi: Miettikäähän hetki, mistä olette kuulleet ilmaston lämpenemisestä? Kuka sellaista tietoa on teille julkaissut? Oletteko kuulleet vastakkaisia mielipiteitä? Mitäpä jos koko ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on virhearvio? Kuka hyötyy päästökaupasta?

Vuosikymmen on todella lyhyt aika tarkastella globaalia ilmastoa mutta mitä veikkaatte maapallon keskilämpötilalle käyneen, vaikka CO2-päästöt ovat lisääntyneet?

vastaus:

http://1.bp.blogspot.com/_l_i7GhaszTw/Sbp-4VP3YxI/AAAAAAAAD8c/YAynm7yyx9I/s1600/temp.jpg

Tässäpä vasta alkua-jäävuoren huippu--ai ainiin: ovatkohan ne jäätiköt oikeasti sulamassa? Entä onko merenpinta todellakin nousussa?

vastaus:

http://3.bp.blogspot.com/_l_i7GhaszTw/Sdsh8QhY3kI/AAAAAAAAEHM/PAC2QEdS80s/s1600/sealevel.png

Markku kirjoitti...

Minusta on hyvä uskoa, että ihmisen toimilla voisi edes jotakin tehdä luonnon hyväksi.
Riippumatta siitä, tuleeko tulva vai jääkausi, olemme käyttämässä loppuun fossiiliset polttoaineet, raaka-aineet, saastuttamassa, tuhoamassa sukupuuttoon lajin toisensa jälkeen. Tarttis tehdä jotakin - oli syy sitten vaikka väärä.
Kiitos upeista ja (minuun)vaikuttavista kommenteista.

Markku

Anonyymi kirjoitti...

Tässäpä vielä yksi linkki..

http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/viewFile/356/310

Anonyymi kirjoitti...

Pienhiukkaspäästöistä ei puhuta paljoakaan (verrattuna CO2), vesistöjen saastuminen ei ole enää mitään: teollisuus saa mättää myrkkyjä meriin, jokiin ja järviin minkä ehtii, kunhan ei vain päästä hiilidioksidia yhtään grammaa liikaa.

Koulutuserot johtavat hillitsemättömään väestönkasvuun, Tasa-arvokysymykset ovat retuperällä.Näitä riittää.

Ongelmana--Markku--onkin se, että puuhastellaan tai riehutaan kuin r***ä paskalla, oleelliset asiat jäävät taka-alalle tai tehdäänkin vääriä ratkaisuja.