perjantai 24. lokakuuta 2008

Lumipalloteoria

Vuoren huipulta lähtee pieni luminokare liikkeelle, vierii, pomppii, pyöristyy ja hioutuu. Se tulee alemmas nuoskalumelle, kasvaa, alkaa murskata ja tuhota kaiken tielleen osuvan.

Parallellia eitarvinne kaukaa etsiä. Amerikkalaisten asuntolainojen katteettomus, lainojen muuttaminen arvopapereiksi ja niilä tehty kauppa on sotkemassa koko maailman talouden.
Siinä samassa menee tavalliselta ihmiseltä työpaikka ja se, joka palkkaa vielä saa, maksaa taas kaiken.

Ihmiset eivät vieläkään välitä! Ihmiset eivät vieläkään tajua, että jokainen pankkitukieuro on poissa valtion varsinaisesta tehtävästä, mm. kuntien valtionavuista.


Ja näin vaalien alla vielä ennustetaan valtavaa voittoa kokoomukselle, tämän järjestelmän pääairuelle. Me maksajat kun emme ymmärrä tai välitä.

Rahaa ei ole liikuteltu. Raha on numeroita ja bittejä. Tavaran arvo ei olekaan enää sen aito arvo vaan sen spekulatiivinen peliarvo. Talosikaan arvo siis ei ole missään suhteessa siihen tai remontteihin sijoittamaasi rahaan tai edes sen käyttöarvoon, vaan sen arvo on se, mitä siitä markkinat tarjoavat. Sairasta - mutta aika hyvin ajoittain toimivaa.

Miksi muuten kauppa sidotaan dollareihin? Juuri nyt se taitaa kyllä olla edullista, euro kun tulee alamäkeä ja vienti saa lisäpotkua devalvoitumisesta.

Henkilökohtaisesti kyllä ottaisin vaikka dollareita...

Ei kommentteja: