torstai 9. lokakuuta 2008

Ketjuja

Yksityistämisketju 1

Kevennetään verotusta. Palveluja varten ei saada riittävästi rahaa. Palveluja keskitetään ydinkeskustoihin tai terveyspiirien, kuntaliittojen tms. keskustoihin, niitä tehostetaan eli työntekijöitä vähennetään ja maksut nostetaan ylärajalle.
Palvelun oikeasti tarvitsevalla ei ole varaa matkustaa palvelujen pariin tai käyttää niitä. Käyttö vähenee. Kunta voi siis siirtää palvelun yksityisen hoidettavaksi, kun se ei ole niin tarpeen.

Yksityistämisketju 2

Ruuhkaa terveyskeskuksessa. Ei aikaa ennen kuin olet terve tai tulet hoitoon liian myöhään?
Tutkimus on mahdollisimman niukkaa, säästösyistä ei edes välttämättömiä kokeita. Hoito ei ala, sinun jonopaikkasi vasta määritellään. Et pääse potilasjonoihin ja tarkempaan tutkimukseen erikoissairanhoidon puolelle.
Mutta kas, onhan sillä lääkärillä aikoja yksityisen lääkäriaseman puolella, pääset sinne heti ja tutkimusten lisäksi saat hoidonkin pian. Mutta onhan sinulla varaa tähän, tai älysithän aikanasi ottaa vakuutuksen?

Yksityistämisketju 3

Valtio (tarkoittaa kulloistakin hallitusrintamaa) määrää kunnalle uusia, lakisääteisiä tehtäviä.
Valtionapuja uusiin tehtäviin ei tule tai niitä annetaan riittämättömästi. Mitään rahaa ei korvamerkitä, vaan ne saa kunta itse käyttää suurimpaan rahareikäänsä eli käytännössä alibudjetoituun sosiaalipolitiikkaansa. Sekin raha, joka uuden tehtävän hoitoon määriteltiin, otetaan pois leikkaamalla jostain toisesta (Juuri näin kävi syksyllä, 700 miljoonaa hävisi, kun terveyskeskusmaksuja sai korottaa.) Kunnat käpertyvät ydintehtäviinsä - mitä ne ovat, on poliittinen näkemys.
Loput työt voidaan yksityistää, esimerkiksi tekninen toimi. Onkohan vaikkapa herra YIT kiinnostunut, onko kylätie aurattu ajoissa tai vetääkö viemärisi juuri nyt? Onkohan sillä mukavalla mummukalla lääkäri ja fysioterapeutti talossa päivittäin siellä hoitokodossa?

Jutun aihe ei kai tullut selväksi? Tarkoitan tässä, että ihan oikeasti on tarkoitus ajaa kunnan palvelut alas ja yksityistää. Se ei ole kirjattuna hallitusohjelmassa, mutta se on totta.

Ei kommentteja: