keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Kuinka syvällä käsi jo kaivaa?

Pankkikriisi U.S.A:ssa. Koko maailma tutisee. Osakekursit sahaavat vuoristorataansa. Korot nousevat, asuntolainan saanti vaikeutuu. Ei koske tavallista ihmistä, ei kiinnosta?

Luulisi, että jokainen viimeistään nyt tajuaa, kuinka tavallinen, ei-osakkeenomistaja joutuu maksumieheksi. Hänhän maksaa korot, hän maksaa valtion tukirahat pankeille veroina - kai kaikki muistavat, että pääomatulojen veroprosentti on paljon pienempi kuin palkkatulon?

Onkohan ihan oikein, että toiset pelaavat sinunkin rahasi. Muistaakseni niitä ei olla käsi ojossa sinulle työntämässä, kun hyvin menee. Mutta käsi ulottuu syvälle sinunkin taskuusi, kun ei mene ihan yhtä hyvin. Ja joka euro on pois yhteiskunnan päätehtävästä eli turvapalveluista.

Totta kai tarvitsemme toimivan pankkijärjestelmän. Mutta onko sen oltava osa peliä ja riskiä?
Olen usein herkutellut ajatuksella kunnan omasta pankkijärjestelmästä, joka hoitaisi esimerkiksi palkka-asiat, sosiaaliturva-asiat, maksut ja taksat. Kenties se voisi osaltaan lainoittaa varmaa tai haluttua yritystoimintaakin tai ainakin antaa kuntalaisille, vaikkapa kunnan työntekijöille, kilpailukelpoista perusparannus- tai ensiasunnon lainaa.
Mutta kunnathan ovat kuralla, elävät kädestä suuhun. Vakavaraisuus horjuu.

Kapitalismi on taas kerran kriisissä. Mutta eipä tuo sosialismikaan kovaa porskuta. Olisiko se sekajärjestelmä, humaani, ilman poliittisideologisia paineita toimivin?

Ei kommentteja: