maanantai 13. lokakuuta 2008

Kunnolliset kunnalliset

Kunnan työt, kunnon työt?
Ihmeellistä kyllä, nyt en ole kuin yhden ehdokkaan suusta kuullut, että kunnan toimintoja ei voi verratakaan yksityiseen tehokkuudessa. Ja vain yksi kuulemistani säästää taas hallintoa supistamalla.

Ne kunnan tehokkaat naiset ovat saaneet sympatiaa! Ne pienipalkkaiset ahertajat on todettu tarpeellisiksi ja tunnollisiksi. Myönnetään jopa, että useilla aloilla on vajausta työvoimasta.
On lakeja ja määräyksiä, mikä on henkilöstömitoitus. Mutta surutta määräykset unohtuvat:
jos yksityinen noin rikkoisi esim. hoivapalvelujen säännöksiä, hän saisi putkaa, linnaa, vankeutta ja toimintakiellon alalle - kunta se vaan alibudjetoi ja säästää yhä enemmän ensi vuonna!

Ja, tiedättehän, ne naiset vaan tekevät senkin ylimääräisen. Kunnan naiset ovat kuitenkin eniten sairaslomilla (uupumus!), ja ne jäljelle jäävät tekevät yhä lisää, kun ei sijaista saa. Ei tietenkään, toimintarahat esim. sosiaalipuolella loppuvat aina syyskuussa, ja loppuvuonna ei sitten muka tarvitse sijaisia tai hankintoja?

Palvelut ovat kunnan päätehtävä. Ilman ihmisiä palveluja ei voi tuottaa. Yksityistäminen ei ole ratkaisu.

Omasta puolestani en voi valittaa. Olen opettajana saanut olla lomauttamatta, edes lomarahojani ei ole koskaan leikattu. Suhteet työnantajaan ovat kunnossa.

Ei kommentteja: