tiistai 21. lokakuuta 2008

Vapaa kanavanvalinta

Tarina esihistorialliselta ajalta Egyptistä kertoo, että oli kaksi TV-kanavaa. Ykkösellä piti presidentti Nasser puhetta. Mutta olihan se vaihtoehto, siis kakkoselle: siellä ruutuun ilmestyi konepistoolimies, joka käski palaamaan ykköselle...

Automatka. Itse olen vähemmistönä (aina, kun on joku toinen mukana?) kuunneltavaa kanavaa valittaessa. Siis Novaa tunnista toiseen. Tunti ennen ohjelmaa kuullaan sen sata kertaa, mikä ihana ojelma on tulossa. Lisäksi saan mainoksia ja ohjelmakehua. Ja sitten se ohjelma menee huomaamatta ohi, mutta ei hätää, siitä voi kertoa vielä ainakin tunnin. Ja miksi on se plimplotus asiapuheen päällä, se on kai sitä menevyyttä ja dynamiikkaa.

Mainos-tv tai nelonen, urheilu tai subbi, ei väliä. Mainokset vievät yhä enemmän aikaa, ja joululta ne lisääntyvät vielä, laki sen sallii. Kanavan vaihto ei auta: mainokset osataan sijoittaa yhtä aikaa tuleviksi. Mutta mainoksillahan kanavat rahoittavat toimintansa, jotenkin ne ymmärtääkin ja osaammehan me polun jääkaapille.

Mutta eipä aikaakaan kun nerollinen katsoja äkkää katsoa ykköstä, kakkosta tai teemaa! Pelastus? Ja kaikkea vielä - ohjelmamainosnauhaa työnnetään esimerkiksi viisi minuuttia ennen uutisia, samaa aina uudelleen ja uudelleen. Ja uudelleen. Ja tästä me maksamme.

Kuinkas tästä nyt saisi aasinsillan kunnallisvaaleihin? Helppoa: ohjelmamainostahan me ehdokkaat tarjoilemme kaiken aikaa.

Ei kommentteja: