keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Turvaa työsi!


Finnair - taas Finnair - myi matkatavaran käsittelyn vuokratyöfirma Baronalle. Ammattinimike ei ollutkaan riittävän kova ammattinimike, kuka tahansa kelpaa matkatavaran käsittelyyn. Työehdot ovat toiset kuin Finnairilla, taatusti, miten muuten työ voitaisiin tehdä halvemmalla.
(Kuva on Finnairin kone vuokraväreissä? Otettu Vilnassa kesllä -09)

Juurihan lentäjät lakkoilivat koneiden, työkalujensa, ulkopuolisille vuokraamista vastaan. Ja syystä lakkoilivatkin. Omaa työtä "ei ole", mutta kuinka ollakaan, toisen firman halvemmalle lentäjälle samalla koneella on käyttöä.

Voisiko HUS ostaa vaikkapa cardiologin tai kirurgin työt esimerkiksi SOLilta, siivousfirmalta?
Voisiko kunta ostaa opettajan palvelut ulkopuolisilta, esimerkiksi Eila Kaislalta?

Pointti on siinä, että on töitä, joissa on vahva ammatillinnen suoja, ilman täsmäkoulutusta
ei kerta kaikkiaan saa laskea viiden markan suutaria asialle. Tätä kyllä murennetaan: esimerkiksi lähihoitaja ei mitenkään vastaa koulutukseltaan entistä apuhoitajaa, sosiaalikasvattaja lastentarhanopettajaa, tai sijaiseksi kouluun käy vaikka kuka. Säästö astuu ammatillisen osaamisen edelle.

Ammattiyhdistysliike ottakoon erääksi ykkösajatuksekseen oman alansa ammatillisen pätevyyden korostamisen. Pätevyyttä on vaadittava, ammattiylpeyttä korostettava, on lyötävä todella työnantajan päähän ajatus, että tähän työhön ei voi sijoittaa kuin tähän työhön koulutetun.

Suoritustyössä tämä tarkoittaa pätevälle parempaa palkkaa, ammattityössä työn turvaamista vain ammattilaiselle.

Kuinka ollakaan. Kun lääkäriksi käy vain lääkäri, hän voi sanella itselleen komean palkan.
Kun esimerkiksi opettajan virkaan käy vain pätevä opettaja, palkka on pieni, valtakunnallinen, ilman liukumia.

Liian täsmällinen koulutus olisi uhkakin. Kun nykyisin ei oikein elämänpituista uraa ole millään alalla, pitäisi olla monipätevä kuitenkin.

Ja mitä tapahtuu loppuunimetyille kolmekymppisille?
Ja vaikka olisit kuinka pätevä, lähes alalta kuin alalta löytyy töitä, joista yli-ikäinen työntekijä ei selviä, mutta eläke karkaa - kuka työnantaja antaa suojatyöpaikan vajaapanoksiselle, eivät kunta tai valtio ainakaan?
Luikahdin aika hyvään aikaan eläkkeelle.

Ei kommentteja: