sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Ennustajaeukko

Kunnallinen demokratia on usein (onneksi ei aina, ei edes useimmiten) vain tapahtuneen tosiasian katkeraa toteamista. Karmea väite, mutta valitettavan totta: "joku" on esittänyt, sopinut sopivassa porukassa etukäteen, mitä pitää tehdä.

Ihan sama, onko kyseessä saunaporukka, hyvä veli-verkko tai onko kyseessä jonkin ryhmän etu. Menetelmä toimii niin, että päätökseen tai edes keskusteluun tuodaan vasta pitkälle valmisteltu asia, jonka läpimeno on aika pitkälle varmistettu jonkin avainryhmän kanssa. Muille asia tulee yllätyksenä, silti sanotaan, että on liian myöhäistä enää vaikuttaa suunnitelman sisältöön. Edes kaava ei aseta esteitä, senhän voi aina muuttaa - ja kuitenkin kaavoitus on kunnan monopoli, ei kaupan. Mikä hinta kaavan muuttamisesta maksetaan - ja kenelle?

Meillä olevista demokratiasta ja voimassa olevista määräyksistä viisveisaavista henkilöistä voisin vaikka jonkin nimetäkin, mutta ajattelin pitää blogini vastakin ja olen siis hiljaa nimestä. Tämä herra se vaan jostakin aina pulpahtaa näkyviin, ja huolimatta törkeyksistä ja väärinkäytöksistä hänen valtaansa ei millään lailla rajoiteta.


Onneksi joskus joko kaavoittaja herää tai ns. kansa herää huomaamaan kähminnän. Usein se vain on liian myöhäistä. Usein myös kähmintä tulee kalliiksi: jos ei toimita tämän etupiirin aloittamalla tavalla, kaupunki joutuu maksumieheksi, esimerkiksi purkamaan rakenteita tai teettämään työn loppuun uutta tarkoitusta varten, aiheutuu työttömyyttä, suurliike muuttaa pois Lappeenrannasta,... Eli päättäjä, päätä vapaasti, jälkikäteen, siis joko luovu päätösvallastasi tai korjaa kalliisti aiheutettu vahinko.


Pahoin pelkään, että nyt on jo liian myöhäistä puuttua uuden liikekeskuksen suunnitteluun.
Se on nyt tuotu julkisuuteen ja keskusteluun, eli kabineteissa oltiin jo aika varmoja sen toteutumisesta? Tämä ei tarkoita, että asiaa ei kannattaisi vastustaa: nyt vain pitää toimia nopeasti ja saada riittävä rintama aikaan. Aluksi pitää Kesämäen ja Leirin kaupunginosayhdistykset, koulun vanhempainyhdistys, omat tutut puolueiden avainhenkilöt saada hereille. Luulisi ympäristöohjelman ja LOS:n juhlavuoden ja LAVA-lain jo riittävän perusteiksi, varsinkin kun koulun tontille aletaan rakentaa päiväkotiakin.


Miksi minusta tuntuu taas, että puolueet, joiden pitäisi esittää uutta, joutuvat taas vastustamaan uudistusta, kehityksen nimissä tapahtuvaa? Onneksi demarit tuntuvat olevan oikealla asialla tällä kertaa.


Ja se ennustus: tällä kertaa hankkeen vastustajat voittavat, ja jos kauppakeskus tulee, se ei tule ainakaan koulun viereen.

Ei kommentteja: