keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Työmies on palkkansa ansainnut

Lentäjät lakkoilivat. Hieno syy: koneiden ulkoistaminen. Kukapa haluaisi oman työvälineensä, työpaikkansa vuokraamista toisen työpaikaksi satunnaisten markkinatilanteiden mukaan?
Iso kysymys, iso periaatteessa jo.
Saivat sovittua vielä (henkilökohtaisesti) isomman asian, saivat irtisanomissuojan vuodeksi.
Hinta? 5 prosenttia palkka laskee - vaan ei laske pienestä. Palkka on niin iso, että sympatiaa ei
kansalta herunut, vaikka porukka taistelikin toistenkin puolesta ulkoistamista vastaan.

OAJ uhkaa lakolla. Oma lullukka OAJ? Tasa-arvopalkka ei todellakaan ole toteutunut, kun siitä on vasta puhuttu viime kierroksella ja ohjelmaa on vasta vähän aloiteltu.
Työnantaja vetäytyy taas laman taakse ja vaatii vastuullisuutta kunnan työntekijöiltä. Taas.
Kunnalla on ollut perinteisesti pienet palkat, naisvaltaiset työt: kai museovirasto kieltää tasa-arvoon perustuvat palkankorotukset?

Ja äyväähän se OAJ kuntia lomautuksista oikeuteenkin. Sympatiaa ei heru? Joo: eivät ihmiset tiedä, että ilman lomautuksia ja "vapaaehtoisia" vapaitakin opet ovat jo pienentäneet palkkaansa esimerkiksi vähentyneinä tunteina, huonompina oppimateriaaleina, isompina luokkina, kehnoina työympäristöinä, maksamattomien tehtävien lisääntymisenä. Talkoissa ollaan, vaikka mitään syytä opettajasta ei lamaan löydy. Niin, lamahan syntyi harvojen pelistä, oikein tietysti on, että kaikki muut sen siis maksavat.

Miten voidaan selittää, että huippujohtaja tai osakkeenomistaja tässä taloustilanteessa kuitenkin ansaitsee isomman rahan? Esimerkisi voidaan sanoa, että optio tai iso palkka sitouttaa johtajan tai isot tulot antavat isomman verotulon yhteiskunnan käyttöön.

Demokratiaahan se! Samanlaista edustuksellista demokratiaa kuin kaikki politiikkakin, joku toinen saa edustaa sinua niin politiikassa kuin hyvinvoinnissakin. Keskimäärin kaikilla menee hyvin.

Ei kommentteja: