tiistai 3. maaliskuuta 2009

The one and only

Vanitas vanitatum et omnia vanitas. Asia ei siis ole uusi, se on tiedostettu jo antiikin aikana: silti se on yhteiskunnallisesti hyväksytty, jopa yhteiskunnan tukema, ja silti naurettava useimmista?
Sitä vastustaa mm. Raamattu, mutta käytännössä kaikki ovat sen orjia ja ylläpitäjiä.

Sinun tulee näyttää tietynlaiselta, muottiin sopivalta. Ole siis hoikka ja ikuisesti nuori. Ja jos et ole, kipuile ja kuluta saavuttaaksesi muottinäkö. Runsauta ripsesi, oio ryppysi, poista tai poistata jenkkakahvasi, väritä pääsi "luonnolliseksi". Ihanko oikeasti nainen uskoo kaiken sen, mitä mainos vaatii - nauraa kyllä hulluille mainoksille, mutta kuluttaa ohjatusti yhä uusiin purkkeihin ja purnukoihin ja noudattaa yhä uusia asiantuntijaohjeita. Kokonainen teollisuus syöttää tätä ihannetta televisiossa, lehdissä, jopa puheissa, alan ammattilaisia on pilvin pimein niin kaupassa, markkinoinnissa, mediassa kuin palveluiden tuottajina. Työpaikankin saa paremmin nuori, hoikka ja tiettyyn muottiin puristettu, jopa puolueet etsivät tällaisia ehdokkaita.

Nainen on tähän asti ollut kohteena. Nyt mieskin alkaa oppia... Nyt? On ollut aikoja, joloin mies oli kuin riikinkukko, hovikelpoinen liehakko. Nyt pitää esimerkiksi ihoa suojata ennen parranajoa, parranajon aikana ja parranajon jälkeen eri aineilla. Rintakarvoja ei saa olla, sandaaleissa ei sukkia. Sortsit ja sukat ovat kauhistus. Ja paljon muuta.
Käsiini sattui miestenlehti Veli, jossa en yhdelläkään sivulla tunnistanut itseäni. Aluksi nauratti, mutta lopulta hirvittää.

Elämäntyylisi, olemisesi, kotisi eivät ole sinua varten, vaan sinun on näytettävä muille, että olet mukana trendissä. Sisusta, hanki oikea auto, harrasta oikein ja ainoilla oikeilla välineillä, valitse oikea lomakohde. Puhu oikeista asioista ja oikealla kielellä, lue oikeat lehdet, osta oikeista liikkeistä ja oikeita tavaramerkkejä. Pukeudu oikein. Kuluta! Katso oikeaa, profiloivaa kanavaa. Ja muista olla vähän trendikkäämpi kuin naapurisi, ennen kaikkea näyttää siltä.

Enää saisi olla kulttuurikerrostumia kotonakaan?
Eri ikäisiä huonekaluja, kirjoja, astioita, vaatteita eri elämänvaiheista, toimivia ja mukavaksi ja omaksi koettuja pitäisi heittää sisustusvimman tieltä. Pihasi ja puutarhasi eivät ole sinua varten, ne ovat näyttely.

Hullua on, että ihminen on nyt yhtä aikaa persoonaton, ohjattava systeemin jatke sekä vain itseään varten elävä, enenevästi minäkeskeinen ja itsekäs, joka ainakin luulee olevansa yksilöllinen ja persoonallinen. Mutta on yhtä hullua olla, muodikkaasti myös, muka välittämättä tästä ainoasta oikeasta elämänmallista?

Onneksi olen liian vanha formuihin.

Ei kommentteja: