sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Matti (ja Jyrki) kukkarossa

Yksinkertaista, rakas Watson!
Kulutuksen lisääminen ei ole avainsana, vaan rahan saaminen tuotteista, yhä enemmän rahan.
Siis tuotteen hinnat korkealle. Eihän todellinen tavoite ole työllistäminen (toimisi halpoja tuotteita runsaasti ja työvoimavaltaisesti tekemällä) vaan osakkeenomistajan tulojen lisääminen.


Ja tämänkin me osaamme! Lisäämme tuotteeseemme oman tunnisteen, ja kas, siinä on merkkituote. Kolme raitaa, krokotiili ja tuote on heti parempi ja kalliimpi, brändi. Ja brändi pitää osata muodintaa ja tehdä ainoaksi oikeaksi. Brändihän ei ole tuote, vaan kaikki tuotteen ympärille rakennettu oheismaailma, ennen muuta tietysti kalliit oheistuotteet. Lifestyle.

Hyvä keino on myös esimerkiksi vakuuttaa tuote tai palvelu tai tehdä se pakolliseksi. Voi että ne lääkärinpalkkiot nousivat komeiksi, jos ei kansa itse maksakaan vaan vakuutus. Uskonpa myös, että alkolukot tulevat älyttömän hintaisiksi, kun ne kerran tulevat mm. koulukyyteihin pakollisiksi.

Kaikki pakolliset tutkimukset ja luvat maksavat. Mitkä olisivat esimerkiksi katsastuksen (ja huollon) tai ajokorttitutkinnon oikeat hinnat? Lääkkeiden hinta ilman sv-korvausta ja hyväksyttyä (?) terveyslisää? Pakollisuus tietenkin aiheuttaa myös keinottelua, alalle kuin alalle ilmestyy heti meidän hölmöjen hyväksikäyttäjiä. Moniko kosteusvauriotarkastus on näennäistä, huijausta?


Turvallisuus tai terveellisyys on myös oiva hinnoitteluperuste. Mitä oikeasti maksaa vaikka halpa styroksvalu halvalla muovilla pinnoitettuna eli pyöräilykypärä. Mitä oikeasti maksaa vaikkapa Xylitol, Benecol tai kesällä ostettu vihannes?


Myös erityisolosuhteet nostavat hintoja. Esimerkiksi kelpaa "sairaalalisä": tavaran valmistuskuluilla on vain etäinen korrelaatio hintojen kanssa. Steriiliys ja teräksen kiilto maksaa, syy on ilmeinen, eli ne on pakko hankkia.
Samaa sukua on mm. vammaispalvelun laitteiden hinnanmuodostus. Hinta on älytön, koska yhteiskunta tukee hankintaa?

Monopoli, kartelli ja protektionistiset toimet nostavat hintaa. Osta kotimaista, vaikka se olisi
kalliimpaa tai ei olisi sen parempaa. Viinasta ja tupakasta kannattaa maksaakin? (Tietysti tiedän hinnanmuodostuksen muitakin syitä...) Bensaa on pakko saada, samoin muuta energiaa: yhtiöt ilman todellista kilpailua hivuttavat aina ns. hyvänäkin aikana hintaa ylös ja kriisin sattuessa roimasti, perushinta on aina hirmuinen kuitenkin.

Useimmiten maksaja kuitenkin saa valita, ostaako. Älä osta!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa juurta ovat myös nämä taloyhtiöiden muita korkeammiksi nousseet lainamarginaalit ja järjestelypalkkiot. Pakko on remontoida ja valtiolta on tulossa 10% apuakin. Rahat pois kuleksimasta.