tiistai 1. marraskuuta 2011

Talvea tekemässä


Tammi on Mikko-tammi, juuri yhtä vanha kuin Mikkokin. Kun appivanhemmat muuttivat Kesämäestä, ruukussa kasvanut taimi pääsi omalle paikalleen pihallemme. Ja on komea puu nyt.

Tammi tiputteli lähes viimeiset lehtensä. Ovat kovia: monesti ovat he lumelle tippuneet, jääneet kummallisiin asentoihin pystyyn, eikä lahoamisen merkkejä keväälläkään juuri näkynyt.
No nyt sain ajaa heidät ruohonleikkurilla silpuksi. (Tammi kosti: jaloissa on silppua tullut nyt sisälle asti!) Saman tien ajoin nurmikon lyhyeksi, on sitten keväällä mukavampi haravoida kasvu käyntiin. Haravoida pitää syksylläkin: on joskus tullut lumi lehdille, eikä keväällä löytynyt kuin olminvaaleita voikukan alkuja.
Olennaista kuitenkin on, että sai muka ruohoa ajamalla ajaa huristella bensatankin tyhjäksi eli bensaa ei jää tankkiin pilaantumaan talven aikana.
Uutta polttoainetta keväällä ja niinhän se "Strattoni" paukkuu käyntiin luultavasti toisella tempaisulla taas, se kun sentään telttailee talven ja näin kävisi, vaikka se olisi kuusen alla.

Ja sitten saa taas haravoida! Mitä "jalompi" puu on, sen kauemmin se lehtiensä kanssa viivyttelee. Sireenit sotkevat siis paikkoja vielä. Mutta ennen kaikkea naapuri, joka ei sitten mitenkään voi ottaa pihastaan,kohdaltaan kadulta jne. niitä nenälinan kokoisia vaahteranlehtiä. Tuuli kieputtaa niitä varsinkin autokatokseen, mutta myös pihalle, ja kohdassa, missä vaahteran lehti talvehtii, ei nouse kuin voikukka. - Mitä sitten? Esimerkiksi valkovuokko ei jaksa pensasaidan juuressa puskea lehtimassan läpi, nurmikon sopii olla olohuoneena jo toukokuussa.
(Joo,on sanottu, toinen naapuri aika kovastikin, heillä kun ei omia vaahteroita ole ollenkaan.)

Omat puut ovat niin isoja, että ns. lehtikomposti kasvaisi valtavakai. Siis laitakärryyn ja Toikansuolle pari kuormaa. Hyvä, siitäkin saa marisemisen aihetta: on sellaisia kärrymiehiä, jotka eivät osaa peruuttaa, ja kyljittäin kärry-autoyhdistelmä vie sellaisen tilan, että viisi odottaa vuoroaan päästä lastia purkamaan. Tai sitten osaa, ei vain välitä, niska punaisena sopii antaa muiden odottaa.

Joka kerran mopoa tankatessa on sellainen olo, että puoli tankkia jää ajamatta. Mopolla en liukkaalla aja, ja kuten edellä, tankki pitää tyhjentää talveksi.
Akun otan sisään ja panen ylläpitolaturiin talveksi, ja keväällä sitten taas lähdetään ajamaan, ei huoltoon.

Ovat kauppiaat keksineet sellaisenkin bensan,jota ei tarvitsisi poistaa. Maksaa tämä pienkonebensa kuitenkin poskettomasti. Muutenkin kaikissa sahoissa ja koneissa, mopo ja leikkuri mukaanlukien, pitää käyttää ysikasia, 95 E 10 ei käy.

Joku voisi luulla, että inhoan pihatöitä. Nope! Ulkona saa olla, ohikulkijat pysähtyvät juttelemaan. Homma on päin perhettä ja konkreettia työtä.
Mutta sitä vissiin saakin inhota, että saman homman saa tehdä aina vaan uudestaan, kun...

Pihan pitää olla piha (Roger sanoi: - A garden, no yard at all - siis meidän pihasta!). Pihan pitää toimia olohuonesyyn lisäksi ainakin kahdesta syystä. Ja ne syyt, Leo ja Otso, ovatkin pätevät syyt ne.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jutusta voisi ainakin päätellä, että naapurisi on jalompi kuin sinä, koska viivyttelee lehtiensä kanssa pitempään?