keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Saimaa

Pien-Saimaasta puhutaan ja kirjoitetaan isoilla kirjaimilla, sillä asiantuntemuksella ja vakaumuksella, minkä vain täydellinen tietämättömyys asiasta voi antaa.

Keskitytään tietämään syyllinen -aina se toinen ihmisryhmä - ja vaaditaan rangaistusta, korvausta. Ja juuri se tämän mielipiteen laatijan pieni korjausehdotus, jos sellaista yleensä on, on ainoa oikea ja vaikuttava.

Ja kuitenkin nyt tapahtuu, oikeasti. PISA-projektissa ympäristöjärjestöjen, kuntien, yliopiston johtavaa asiantuntemusta käytetään teholla selvittämään kaikki Pien-Saimaata kuormittavat lähteet, jotta ne voitaisiin poistaa tai ainakin vaikutukset minimoida. Ja nyt jo tiedetään useita, joista Lappeenrannan hule/viemärisotku on maksimissaan parikymmentä prosenttia ja paikallinen ongelma, se kun ei vastavirtaan leviä.

Toinen projekti taas keskittyy pikaisiin toimiin, ensiapuun eli vedenladun pikaiseen parantamiseen ja mm. Lappeenrannan vesihuollon turvaamiseen. Hankkeeseen sitoutuvat kunnat, pohjaksi on tehty diplomityö, rahoitus on suunniteltu (yhtään summaa en kiusaksesi laita).
On tutkittu mm. pumppaamovaihtoehtoja (13 kpl), jotta Suuren Saimaan vesi saataisiin kiertämään
Pien-Saimaan kautta. Parissa viikossa mm. Maavesi olisi kunnossa, sitä tietä läntinen Pien-Saimaa perässä.

Paljon on tutkimatta. Mutta esimerkiksi Suur-Saimaa ei tästä saastuisi, sedimentit mm. Kanavansuun sahan alueelta myrkkyineen, nollakuitu jne. eivät lähtisi likkeelle. Rastinvirta veisi kaiken mömmön murto-osaan laimentuneena Vuokseen, ja huomaa, mitään lisäsaastetta sinne ei mene, sinnehän se nytkin menee, mutta hitaasti. Virtaukset on tutkittava, joka niemennokan ja saaren akanvirtoja myöten. Ruoppausta, putkea, kanavaakin ehkä, pohjapatoja ja virranohjausta tehdään ja passataan virta sopivaksi, että esimerkiksi Maaveden pikaruoppausta ei vahingossa tehdä. Jäähän niitä katveita, esimerkiksi Lavikanlahti, mutta periaatteessa voitaneen saada järvi kuntoon.


Hienolta tuntuu, vaan maksaa. Maksettava on. Mutta konsulit valvokoot, että veden virtauksella puhdistuessa ei "unohdeta" poistaa rehevöitymisen syitä: tämä on se pelottavin visio, koska euro aina sanelee, ja mitäs sitä puhdasta puhdistaa...

Jospa siis estarit ja yleisönosastotkin puhdistuvat samalla?

Ei kommentteja: