torstai 10. syyskuuta 2009

Sananvapautta

Sananvapaus, mitä se on? Pahimmillaan se on sellaisen sallimista, mikä loukkaa tai suorastaan vahingoittaa toista tai ihmisryhmää. Parhaimmillaan se on oikeus lausua myös poikkeava mielipide ja olla oikeassa vallitsevaa mielipidettä vastaankin.

Sananvapaus sallii toki opportunistisen kielenkäytön, haistellaan ilmaa, otetaan selvää, mitä ajassa liikkuu ja tokaistaan sitä, mikä tuntuu olevan monelle liian rohkeaa.
Niinhän se Halla-Ahokin sanoi vain sen "mitä kaikki ajattelivat, mutta mitä ei uskalleta sanoa."
Ja liike sai martyyrin, julkisuutta, jatkuvaa tilaisuutta selitellä mediassa. Pisteitä ja gallupin nousua tuli.

On moraalisia esteitä, kasvatuksellisia esteitä, siveellisiä esteitä möläytellä.
Ja on sivistys ja hyvät tavat.
Ystävälle ja tutulle voit kenties murjaista vapaammin? Tämä voi tietysti johtaa silmänpalveluun, edessä olet toista mieltä kuin takana?
On tai ainakin voisi kuvitella olevan paikkoja , joissa oma mielipide ei edes saa olla näkyvissä.
Oikeus olkoon asenteeton. Pappi ei pöntöstä voi julistaa omaa uskoaan vastaan. Eikä ihan tyhmä ollut ajatus 70-luvun POPS-oppaassakaan (opetussuunnitema), jossa opettajaa vaadittiin opettamaan moniarvoiseen suomalaiseen yhteiskuntaan ja tietyllä tavalla rajaamaan omat mielipideasiat pois.

Sananvapauden eräs vastakohta on totalitarismi. Suomessa? Edelleen on asioita, joista "saa" olla vain yhtä mieltä. Asevelvollisuus esimerkiksi on ainoa tapa rakentaa maata, luterilaisuus on ainoa autuaaksitekevä uskonto. Rauhanpuolustaja on epäisänmaallinen. Nainen ei opi matematiikkaa, johtajuutta ja koneen käyttöä. Useat totuudet ovat asenteita tai mutua.

On konsteja mennä piiloon. Mielipidehän on paljon vapaampi kuin asian esittäminen yleisenä totuutena. Voisin paljon vapaammin kirjoittaa/sanoa: - Minun mielestäni violetit ihmiset tuntuvat tyhmiltä kuin: - Violetit ovat tyhmiä.
Vielä kätevämpää on kirjoittaa:- Sanotaan, että violetit ovat tyhmiä.
Asenne ja ajatus ovat samaa, mutta olet toisten selän takana. Mitenkäs tuohon puuttuisit?

Aikanaan "Lorvitoimiston" (Vapaa-aikatoimisto) seinällä oli juliste mietiskelevästä apinasta.
Teksti oli: - Paras ajatella, mitä sanoo, ettei sano, mitä ajattelee.

Ei kommentteja: