maanantai 7. syyskuuta 2009

Syväkurkku

Hirveä savotta edessä: vaikka kauppa alkaa pelata, bisnes pyöriä, olemme kansalaisina ahdingossa. Kas kun niitä voittoja ei voida millään ulosmitata laillisesti esimerkiksi kuntien velkataakan keventämiseen - siitäkään huolimatta, että tällä(kin) kertaa se bisnes aiheuti kuntien/valtion/yhteiskunnan ahdingon. Ja vaikka nyt otetut velat maksettaisiin heti pois,kunnat olisivat vasta siinä lamaa edeltäneessä ahdinkotilassaan...

Niinpä herra Kokkari pohti, kuinka saisi ahdingon vasemmisto-opposition syyksi?
Konsti on ylevän kuuloinen: kutsutaan kaikki puolueet yhdessä pohtimaan, kuinka tästä selvitään.
Muodostetaan seuraavien vaalien jälkeen todennäköisisti jonkinlainen värihallitus, tuskin sateenkaarta sentään.

Kaksi asiaa hyppää silmille. Ensinnäkään herra Kokkari ei tietenkään voi näin vasemmistolaista ajatusta laukaista - tarvitaan tämän ajatuksen esille tuomiseen herra Emeritus, joka "epäpoliittisessa" asemassaan voi laukoa viisaitakin. Viisaan tuntuinen ajatus ei myöskään haittaa yhtään, kun presidenttiä valitaan. Toiseksi tietenkin tarvitaan syyllisiä, ei porvari yksin halua olla supistamassa, leikkaamassa, laatimassa yhä tiukempaa taloutta (kehittämässä?), niin kuin seuraavan hallituksen on taas pakko tehdä.

Meidät on jo syyllistetty. "Me" olemme tuottaneet palveluja velkarahalla, saaneet verohelpotuksia velkarahalla. Olemme käyttäneet lastemme tulevaisuuden.
Hei, ketkä me?
Suuret ikäluokat on aina kätevä syyllinen: ensin ne veivät kaikki työpaikat, nyt ne vaativat yhä enemmän terveys- ja kuntoutuspalveluita ja ne eläkkeetkin ovat liian suuria...
(Mikähän porukka tämän huikean elintason on saanut aikaan?)

Nyt puhutaan täällä toreilla katujen lämmittämisestä turhaan, lentoyhtiön tukemisesta herroja varten.
Samaan aikaan ajetaan kouluja alas ja rakennetaan tosi monen mielestä turha uusi koulu, puhumattakaan campus-torveilusta.
Tosiasia - noin isosti - kuitenkin on, että me otamme velkaa huikeasti nimen omaan tulevaisuuden turvaamiseksi, emme elääksemme leveämmin.
Suurin osa kuntien rahasta menee edelleen sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lapsiin.

Tällä hetkellä lama on henkilökohtaisesti edullinen asia. Hinnat ovat laskeneet, lainakorko on alhaalla. Eläke on sama.

Mutta tiedän, että jo nurkan takana on maksujen ja verojen korotus. Ja hyväksyn sen faktana - vaikka laman aiheuttaja ei vastaa edelleenkään mistään.

Ei kommentteja: