lauantai 17. tammikuuta 2009

Tuhoa sinä, minä maksan

Oikein on, että tuetaan niitä, joiden omat hartiat eivät riitä.
Oikein on, että katastrofiapua annetaan.
Oikein on, että tuetaan mahdollisuutta onnelliseen, täysipainoiseen elämään omalla kotiseudulla.
Oikein on tukea tasa-arvoista kehitystä koko maailmassa, riippumatta uskonnosta, politiikasta, rodusta, taloudellisesta, yhteiskunnallisesta järjestelmästä.

Mutta mitä oikeata on siinä, että kerta kerran jälkeen muu maailma maksaa sen, minkä joku systemaattisesti ja tahallaan tuhoaa ?
Ei, kyse ei ole vain siitä, miten Israel tuhoaa niin koulut, sairaalat ja kansainvälisten järjestöjen rakennukset samalla kuin koko infrastruktuurin ja toimeentuloedellytykset kerta toisensa perään - ja me rahoitamme sen.
Kyse on myös esimerkiksi siitä, miten kerta toisensa jälkeen osakkeet irrotetaan todellisesta arvostaan leijailemaan jonnekin spekulatiiviseen taivaaseen, hentoon saippuakuplaan, ja "me"
sitten maksamme sen puhkeamisen seuraukset. Ja joku hyötyy myydessään oikealla hetkellä, pelatessaan, keinotellessaan.

Epäilenpä, että joku tekee tahallaan lamaa. Kunnon keinottelija on pelannut niin, että hänellä on juuri nyt rahaa ja hän siis voi ostaa pilkkahinnalla osakkeita uutta nousua odottamaan.

Aivan varmasti tiedän, että lamaa käytetään nyt myös pelivälineenä ja tilaisuutena päästä eroon kalliista tai hankalasta työväestä, painostuskeinona palkkojen alentamiseksi ja työn tehostamiseksi. On useita toimialoja, joilla työ ja tekemisen tarve suorastaan lisääntyvät, mutta silti lomautetaan ja irtisanotaan.

Kuplia on puhjennut: ensimmäinen taisi olla niihin aikoihin, kun perustettiin Intian kaupaa varten pelkkien unelmien varaan 1600-luvulla kauppakomppanioita, joilla ei sitten ollutkaan nitään toimntaedellytyksiä. Osakkeita oli paljon, ne olivat niin halpoja, että rahvaskin sijoitti ja menetti rahansa unelmiin. Tämä kupla koski toki vain englantilaisia ja hollantilaisia, mutta on sen jälkeen ollut lamaa jos jonkin näköistä. Ja nyt koko maailma romahtaa.

Mitä näistä on opittu? Edelleen työnnetään rahaa yhtiöihin lainkaan niitä vastuuttamatta, sitomatta niitä esimerkiksi toimimaan kotimaassa tai työllistämään, takaisinmaksustakaan ei useimmiten ole puhettakaan. Osakkeet siis rahoitetaan, ei työ ja toimeentulo.
Edellisen laman aikaan useat firmat jakoivat erottaessaan ja lomauttaessaan miljardiluokan osakeanteja ja optioita ... Jopa silloinen valtiovarainministeri Viinanen pitää tätä (nyt) vääränä.

Tuki annetaan vain suuryrityksille. Pienyrittäjän selkä taipukoon vaikka luokille.

Hinnat laskevat, korot laskevat, jopa verot laskevat. Meille hyväosaisille lama on hyväksi?
Mutta lopulta me säännöllisen tulon nauttijat taas kerran laman maksamme, esimerkiksi arvonlisäveroina ja palvelusten kallistumisena.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viime lama - siis vain kansallinen - merkitsi meillä jo selvää omaisuuksien uusjakoa. Tämä nykyinen nostaa homman varmasti globaaliin potenssiin. Jos kysymys ei ole suunnittelusta, niin ainakin vikkelästä hyväksikäytöstä.

Tuomioja esitti, että Suomen pitäisi vaatia korvauksia tuhotusta omaisuudesta - itse asiassa kai asianomistaja olisi Kirkon ulkomaanapu. Mahtaakohan vaatia, olisi varmaankin poliittisesti epäsuotavaa, kun sillä suunnalla on paljon sellaista väkeä, jolla on loputon sietokyky Israelin tekosiin.

SK

enkeliporsas kirjoitti...

Totta kai lamalla on hyötyjänsä. Jotkut ovat iskussa ja todella, uusjako on valtaisaa.

Kaikk viime laman maksajat eivät ole vieläkään selvinneet sitä.

Lama on fataalinen, kun se koskettaa kunnolla suurta keskiluokkaa. Ajatellaanpa vaikka Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeistä lamaa.

www.enkeliporsas.net

Taustamies kirjoitti...

Ei kukaan syydä tällä hetkellä kenellekään rahaa. Sepä se ongelma onkin. Rahan puute ajaa tämän maailman lamaan.

http://taustamies.blogspot.com/2009/01/rahan-saatavuus-on-ongelma-ei-korko.html