sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Kanaanin maa, Luvattu maa, Palestiina, Israel, Pyhä maa

Rikas suku lähti Kaldean Urista. Tuliko ahdasta? Oliko hankaluuksia hallintoporukoiden kanssa? Vai oliko kyse jumalaisesta käskystä Abramille asettua "Luvattuun maahan" - joka ei ollut tietenkään mikään tyhjiö, vaan alusta alkaen varmasti tämä paimentolaisporukka laumoineen aiheutti hankaluuksia paikallisille maanviljelijöille.

Mahtoi Kanaanin maalla riemua riittää, kun tämä, nyt Israel (Jaakob siis) muutti Egyptiin ruoan perässä! Mutta sielläkin oli lopulta vaino.

Ja taas tultiin. Mooseksella porukkaa oli jo sata tuhatta, karjaa paljon. Koko tulomatka 40 vuotta riitaa ja rähinää: ehkäpä ei sinunkaan maittesi läpi mielellään laskettaisi koko laumaa polkemaan viljelyksiä ja syömään ja syöttämään ja juottamaan karjaansa. Ja sodalla ja riidalla taas sinne Luvattuun maahan mentiin, maa piti oikein vallata, olihan se luvattu - mitä ne muut jumalat lienevät niille filistealaisille, kanaanilaisille, amorilaisille, edomilaisille ja ties mille luvanneet?


Se Israelin jumala ei edes hyväksynyt muita kansoja. Esimerkiksi seka-aviolitto oli ehdottomasti kielletty. Luonnollisesti muut jumalat olivat epäjumalia, kansojen tavat saastaisia.
Herran valitut... Taistelua kaiken aikaa mm.filistealaisten kanssa.
Sekä Israel että Juuda vallattiin ja kansa vietiin pakkosiirtolaisuuteen. Osa jäi, "sekaantui" uusiin tulokkaisiin ja olikin seuraavassa paluussa Luvattuun maahan sitten halveksittua samarialaisporukkaa, jolla ei ollut oikeutta edes samaan temppeliin, piti rakentaa oma Karissim-vuorelle.

Rooma levitti koko porukan ympäri maailmaa diasporaan. Tämän aikana syntyi mm. Islam, ja kristinusko vahvistui lännessä. Nyt Pyhä maa olikin vaihteeksi toisten taistelukenttä.
Diaspora mureni ja vähitellen juutalaiset palailivat. Oli ainaista riitaa silloisten maanomistajien kanssa, eivätkä länsimaatkaan näppejään irti malttaneet pitää. Olihan suunnitelmia, mm. juutalaisten sijoittamista Ugandaan (oliko se muka tyhjiö?), Taggart-linnakkeita "rauhaa" turvaamassa ja Balfourin julistusta.

Aatu pani parastaan. Mutta ei hänkään saanut sitkeää kansaa kokonaan tuhottua, eivätmyöskään vainot ja pogromit halki vuosisatojen. Sen juutalainen oppi, että enää ei lampaana teuraaksi suostu. Ja hyvin oppikin.


Mitä itsenäisyys antoi? Aluksi tietysti sotaa, arabit olivat päättäneet ajaa juutalaiset mereen.
Eipä onnistunut, mutta syntyihän uusia ongelmia, mm. pakolaisongema, osin todellisena ja osin verenhimoisena siirtymisenä pois taistelujen tieltä odottamaan saaliinjakoa. Eikä juutalaisia mereen työntänyt Kuuden päivän sota saati Jom kippur-sota.


Mitä on sopimus tai YK:n julkilausuma? Jaettu maa tarkoittaa, että siirtokuntia (aluksi eteentyönnettyjä puolustusasemia) on rakennettu täysin piittaamatta mistään sopimuksista palestiinalaisalueille. Ja niitähän pitää puolustaa, ja osa doktriinia on ennaltaehkäisevä isku. Isku kostetaan, kosto kostetaan, ketju ei katkea. Ja välillä sitten eristetään, rakennetaan muuria, saarretaan, hyökätään naapurimaahan,, pommitetaan.
Käytetään koko armeijaa näyttämään, kuka määrää tässä maassa. Toinen osapuoli tekee puolestaan kaikki kohteiksi ja koko maailman taistelualueeksi, kukaan ei ole turvassa.

Kumpi on terroristi, ihminen vai valtio? Kumpikin. Uskonto on kiihotusväline, molemmilla osapuolilla jopa puoluemainen. Ja uskonto on laki: myös koko ns. länsimainen oikeusajattelu on
tämän paimentolaiskansan 10 käskyä pohjimmiltaan. Uskonto taustalla sanoo asenteillemme, että maa on luvattu maa, pyhä maa, so. vain Israel on oikeassa.

Mitä kävisi, jos USA vetäisi tukensa pois? Israelilla on toki aseteollisuus, jopa sitkeän huhun mukaan ydinase. Mutta energiaa? Olisi taas toisille tilaisuus näyttää aseitaan. Oikea ratkaisu on koko maailman yhteistyö. Asiaa ei todellakaan auta, että YK:n arvovaltaa tahallisesti murennetaan.

Kriisi ei laukea Obamaan. Aselepo kyllä taas syntyy, mutta sehän on vain tilaisuus varautua seuraavaan koitokseen.

Tarvitaan järki uskontojen ja kiihkon tilalle. Ihminen. Kumma, että niin loistavan kulttuurin ja sivistyksen luonut kansa kuin juutalaiset on vain älykästä, ei järkevää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

kovin sulla on köykäiset perusteet,lienet pikkasen ollut "kaffeessa" :)
no ,ota Raamattu ja lue sieltä myös -sieltä löydät myös ne tapahtumat jotka ovat edessäpäin. lue , vaikka se ei ideologiaasi niin sopisikaan, vielä