sunnuntai 25. syyskuuta 2016

En ole rasisti, mutta...

Rasismi, mitä se on?  Itselleni on aika vaikeaa nähdä, missä kohdassa kriittisyys muuttuu vastaisuudeksi.  Itse sijoittunen dimensiojanan suvakkipäähän, mutta on ihan viisaita ihmisiä muissakin kohtaa.  Mutta nyt on jo tehty selkeitä rasistisia tekoja.
Rasismi, rotusorto, on yläkäsite, jota myös pyritään ehkä hieman liikaa laajentamaan.  Ilmiö on sama kuin esimerkiksi Neuvostoliitossa, "kaikki" muu kuin NKP:n politiikka oli fascistista.  (Sanoo Nyky-Venäjäkin Ukrainan hallintoa fascistiseksi, kurkkaisi vain peiliin.)

Täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella voin sanoa toisenlaisesta ihmisestä ihan mitä tahansa.  Minulle voi syöttää mitä tahansa.  Ihan varmasti tiedän, koska samanhenkinen levittää juttua (tavatessa, mutta myös uusin välinein vaikka miljoonille), että esimerkiksi pakolaisuus on islamilainen juoni levittää uskoa länteen tai että kaikki pakolaismiehet ovat sotilaskarkureita, joiden kuuluisi panna kotimaansa asiat kuntoon, niinhän mekin teimme Talvisodan ihmeen.  Samoin kaikki ovat potentiaalisia terroristeja.
Muunlaista tietoa en ota vastaan, koska nyt tiedän totuuden.  Ja haluan kuulua edes johonkin ryhmään, kuulumista vahvistaa se, että meistä tulee marttyyreita, kun muut pilkkaavat tai kieltävät ääneen totuuden, jonka kaikki tietävät, mutta vain me uskallamme sanoa.

Suomalaisille on vuosisatoja opetettu, että neekeri (niin, ei ole opeteltu sanomaan muita nimityksiä, eikä ollut tarpeenkaan, sillä näitä ihmeitä oli vain ulkomailla) on tyhmä ja laiska.  Ilman lähetystyötä tai siirtomaa-aikaa ne siellä viidakoissaan olisivat alasti ja kivikaudella ja söisivät toisiaan.  Uskontokin olisi pakanauskontoa.  Orjuuskin oli ihan oikein, sillä musta ei ole täysi ihminen?
Nyt on opittu sanomaan kuin papukaija toisen perässä, että rodulla ei ole merkitystä.  Ihmisoikeudet ovat ihan hyvä asia, joo, mutta taustalla ajatuksissamme on se vuosisatainen neekeri. Totuus!

Stereotypinen tieto muista kansoista hallitsee yhä.  Ja jonkinlaisena kansainvälisyyskasvatuskouluttajana olen jopa opettajakunnassa, jonka pitäisi tosiasioita opettaa, niitä samoja ikiaikaisia tietoja ja asenteita ollut näkevinäni.
Mutta vielä enemmän on ristiriitaa kotien ja koulujen välillä.  - Sanoi se ope mitä tahansa, näin se on!
Siis neekeri on tyhmä ja laiska, venäläiseen ei voi luottaa, saksalainen aina säästää, juutalainen on kauppias, ruotsalaiset ovat hinttejä hannuhanhia... Tai muka-positiivisena: vain suomalaisilla on sisua, vain suomalaiset pystyvät talvisodan ihmeeseen.
 Stereotypinen ajattelu ja puheet nostavat itsetuntoa?
Osa ennakkoluuloista on tietoisesti rakennettua, esimerkiksi ryssäviha on osaltaan päälle jäänyttä sotapropagandaa ja jopa osa isänmaallisuutta. Osa on toki vuosisataista kokemusta.  Eikä esimerkiksi Nyky-Venäjä todellakaan tee siitä luopumista helpommaksi.  Jopa virallinen puolustuspolitiikka ja jopa isänmaallisuus-käsite vaatii varustautumista ja valmiutta nimenomaan itää vastaan, vaikka sitä ei saa sanoa.  Kuvaavaa oli kerran vetämässäni vanhempainillassa Vainikkalan koululla, kuinka rajamies pyysi puheenvuoron ja sanoi: - Parasta kansainvälisyyskasvatusta on se ohut, harmaa ketju suomalaisia rajamiehiä.
No rajamieskään ei tuhansia pakolaisia pysäytä.  Ja uusia stereotypioita rakennetaan koko ajan, eimerkiksi jokainen muslimi on potentiaalinen terroristi,  uusista tulijoista, ja laiskana en viitsi kurkistaa niiden taakse.  Laiskuutta on siis myös kriittisyyden puute, perin suomalaista.

Mihin kansanryhmään fascismi ja natsismi upposi tehokkaimmin?  Minusta Suomi lataa itse itselleen ongelmaryhmiä säästämällä esimerkiksi opetuksesta, säästämällä syrjäytymisen estämisestä, sallimalla tällaisen työttömyyden, jakamalla maan selkeästi eri kasteihin.  Rasismi syntyy mm. luottamuksen puutteesta päättäjiin?

Rasistiset puheet ja nyt jopa teot  ovat niiden tekemiä, joista itsestään on kaikkein vähiten ollut hyötyä tälle yhteiskunnalle?  Koulupudokkaita, taparikollisia?  Ns. sivistymätöntä massaa, syrjäytyneitä, jotka näin löytävät viiteryhmänsä ja kuuluvat joukkoon, saavat näkyvää aikaan.  Itsetunto tai siis sen puuteko on yksi syy rasismiin?  Tilaisuus olla jotakin.
Ehkä näin: vaaralliseksi asian tekee se, joka vetelee naruista siellä takana: on perusteltua syytä epäillä useitakin oppi-isiä ja taustavaikuttajia. (Ei saa sanoa Pe...) Tämä pieni, väkivaltainen öykkärijoukko ilmankin on kuitenkin jo nyt yksilötasolla vaarallinen, vaikka sitä yhteiskunnallisena vaikuttajana aliarvioitaisiin.  Kun ei puututa, hyväksytään osaksi poliittista kulttuuria!
SA oli natsien käsikassara, häiritsi muiden tilaisuuksia, kokouksia, marsseja ym.väkivallalla.  Todellinen vaara demokratialle Suomessakin on jo näkyvissä.

Kai kaikki tietävät, että länsimainen elämänmalli on se ainoa oikea - riippumatta siitä, kuinka huonosti se jopa omaa perhettä kohtelee.  En minä oikeastaan usko, mutta kristillisyys on ainoa oikea uskonto. Vuosituhantiset kulttuuritkin on länsimaistettava.  On alistuttava pääoman ylivaltaan politiikkaan nähden jopa.
Mutta ennen muuta sen, joka tulee Suomeen, on muututtava valkoiseksi, kristityksi, omaksuttava viikossa meidän ainoa oikea elintapamme. (Tai hänen on oltava muusikko tai urheilija.)  Niin, ja Suomessa on paljon tilaa, on asetuttava kauas minusta tai lasteni tarhasta ja koulusta. NIMBY.





Ei kommentteja: