maanantai 23. tammikuuta 2012

Erä hävittiin, peli jatkuu


Vasemmisto kärsi rökäletappion vaaleissa. Panee miettimään...

2 % omistaa puolet maailman varallisuudesta. Siis me muut tarvitsemme vasemmistoa...
Väitteelle on perustelunsa, mikäli vasemmistolaisuus ymmärretään, kuten haluaisin sen ymmärtää, tasa-arvona ja oikeudenmukaisuutena, toisesta huolehtimisena.
"Me muut" on kyllä aika tylysti sanottu, sulkee pois kokonaan sen 2 %.

Kun varallisuutta on tarpeeksi, raha menettää merkityksensä. Sitä kun on, se poikii. Ei tarvitse kiinnittää jokapäiväisten asioiden hankkimiseen huomiota, ei tarvitse tavoitella mitään tai säästää. Mitä siinä tilanteessa tapahtuukaan - rahaa ei voi käyttää enää mihinkään muuhun kuin sijoittamiseen, so. lisärahan hankkimiseen ja pääoman suojaamiseen.

Toivottavasti tuo 2 % on edes patruunatasolla, so. ymmärtää käyttää varallisuutta edes oman työntekijäkuntansa hyvinvointiin ja koulutukseen. Taitaa olla liikaa vaadittu, että koko yhteiskunnan hyväksi? Päinvastoin: omaisuuden turvaamiseksi täytyy siirtää varat, sijoittaa ulkomaille, kiertää (porsaanreiät etsien) verot, asua muurien ja vartijoiden takana.

150 vuotta on työväestö taistellut asemansa parantamiseksi, samalla yhteiskunnan olojen, tasa-arvon, työolojen parantamiseksi. Melkein mikä tahansa uudistus vaikkapa työolojen parantamiseksi on vaatinut aluksi lain rikkomista. Siis laki on ollut väärässä ja turvannut yksipuolisesti omaisuutta. Kenen laki?

Aika pitkälle on päästykin, useimmat yhteiskunnat ovat toimivia ja vakaita. Mutta aaltoliike vie taas oikealle: eräänä päivänä jokin raja taas jossakin ylittyy, ja täytyy laittomuuksiin ryhtyä. Eihän voi olla mahdollista, että talous pyörittää politiikkaa, talous on ylempänä kuin valtio, talous ei tarkoita hyvinvointia, valtion talous irrotetaan kansalaisen taloudesta. Eihän?

Ei ole alkanut toiset 150 vuotta hyvinvoinnin alasajoa. Ei voi viedä niin kauan huomata, että yksi kerrallaan alasajetaan kansalaisen oikeuksia. Verojakaan ei kerätä vain palvelujen järjestämiseksi, vaan yhä enemmän talouden turvaamiseksi. Ja taas laillisesti. So. kansalainen rahoittaa sen pelin, mikä häntä painaa.
On käsittämätöntä, kuinka ns. huonoina aikoina kansa turvaa siihen ryhmään, joka ongelman aiheuttaa, so. pääoman bulvaanipiuolueeseen oikeistossa.
No, aikansa näin: raja tulee vastaan, toivottavasti demokratian kautta. Oireita on, populismi toimii aikansa, ts. ei toimi, räksyttää - ja vetäytyy vastuusta.

Kuva on niille, jotka siirtävät vastuun korkeimmille voimille. Valta, esivalta, rikkaus ja köyhyys ovat olleet jumalaista järjestystä, johon ei sovi puuttua. Nöyrä pitää olla.
(No, ei enää näin, kirkko ottaa voimakkastikin kantaa.)

Ei kommentteja: