perjantai 31. joulukuuta 2010

Kielileikkiä

Kieli on saivartelijan paratiisi...

Kansanedutaja edustaa kansaa (mukamas). Ketä edustaakaan varakansanedustaja?
Valtionsyyttjä on syyttäjien esimies ja toimii syyttäjänä valtakunnanoikeudessa - vai syyttääkö hän valtiota, usein olisi syytä. Ketäpä syyttää varavaltakunnansyyttäjä, onko siis varavaltakuntakin olemassa?

Suomuorakas, suomu-orakas, suomuo-rakas, suo-muorakas. Yhdysmerkkiä ei säännön mukaan saa käyttää. Suolla asustaa se tuiki harvinainen suorastaskin, sen, siis suorastaan laulua on suorastaan mahdotonta kuulla!

Meillä on sukupuolenkorjausohjelmakin. Meillähän hurjan monet naiset joutuvat ammatin vuoksi vaihtamaan sukupuolta. Heistä tulee lakimiehiä, perämiehiä, sotamiehiä, virkamiehiä, kirkkoherroja jopa. Mutta voiko muka lautamiehellä olla hyvin kehittynyt povi?
Mutta työväki panee paremmaksi, eräässä Kari Frankin laulamasaa työväenlaulussa on velisiskokin: Veli, sisko kuulet tummat soitot,... Vaan minullapa on oikeasti!

Kevytmoottoripyörässä on tietysti kevyt moottori, kukapa raskasta niin hentoon vehkeeseen? Kirjanpainaja painaa kirjoja, penkinpainaja varmaan tekee penkkejä. Viemäri vie, tuomari tuo?
Joulujuhlista tunnetusti tullaan jaloin, ainakin sen vaarin pitää tulla, jonka mummo otti tilaisuudesta. Ja piti välikädessä tiukassa otteessaan. Kiikkiin vaari joutui (siis lihakoukkuun) tai ainakin pulaan (avantoon).

Homonyymeillä on kiva leikkiä. Voi on kallista, voi sanoa vain voi voi!
Emme kuitenkaan pärjää englannille: esimerkiksi "light" tarkoittaa 76 eri asiaa.
Vaan voimmehan sanalla laskee tarkoittaa ainakin kymmentä asiaa mekin.

Mutta kun nyt on uuden vuoden aatto, valaisin tinaa. Sitä ennen menin kellariin
ja valaisin otsalampulla puuhiani, kun kellarin valaisin on niin mitätön valoteholtaan.

2 kommenttia:

Matilda Aurora kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Matilda Aurora kirjoitti...

Ihanaa! Rakastan suomen kieltä ja kielellä leikittelyä :) Jos en olisi tehnyt lapsia nuorena, olisin varmaan ryhtynyt opiskelemaan suomen kieltä ja kulttuuria, tai Suomen historiaa.