lauantai 27. marraskuuta 2010

Kehityksen jarru


Onnitteluja satoi. Ja minun siis piti, puheista huolimatta, käydä siellä naamakirjassa kuittaamassa ja kiittämässä. Joo, ei se iso vaiva ollut, suurempi vaiva on poistaa kaikki ilmoitukset viesteistä tukkimasta suppeampaa Hotmaiia.

Kiva oli vuosia täyttää, ei vanheta toki. Sain Maijalta aika sattuvan kirjan lahjaksi: Tuomas Kyrön kirjassa Mielensäpahoittaja äijä pahoittaa mielensä kaikesta maan ja taivaan välillä, kärttyisä eläkeukko kun on. Olisiko mitään vihjettä kärttyisään blogistiin? (Ei, mutta mielleyhtymää en voi välttää.)

Olin koulutuksessa, oppimassa ympäristölainsäädäntöä, maa-aineslakia ja rakennuslakia.
Ihan hyvä koulutus, mutta minua tympii (- Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun...), että päällimmäiseksi opiksi jäi synkkä pessimismi! Käytännössä on kaikkiin hankkeisiin myönnettävä esimerkiksi ympäristölupa, mikäli hakemus täyttää ympäristöluvan ehdot.
Eli vaikka aiottu toiminta olisi yleisen oikeustajun mukaan täysin mieletön,lupa olisi myönnettävä, mikäli juuri ympäristölainsäädännön mukaista vaaraa tai haittaa ei ole. Meillä on "keissi", jossa koko kylä vastusti louhimoa, jossa lasten koulutie vaarantuu merkittävästi, jossa yrittäjä ei millään lailla tule vastaan esimerkiksi rakentamalla parin sadan metrin tienpätkää tai käyttämällä toisen louhimon kanssa samaa ajotietä, joka tuo kylän ohi, tai sovittele - olemme oikeudessa lautakuntana vastaamassa siitä, miksi lupaa ei myönnetty ja yrittäjä vielä vaatii oikeudenkäyntikulujakin lautakunnalta.

Sain hyviä sanoja ja ilmauksia vastustaa muita typeriä (mielipide) hankkeita,
esimerkiksi Opintien suunniteltua liikekeskusta. Esimerkiksi hienoista lauseista käy vaikkapa ...ei aiheudu haittaa kaavoitukselle tai alueen muulle käytölle.
Tai ...ei sovellu ympäristöönsä. Tai ...aiheuttaa tarpeetonta haittaa naapurille.
Tai ...aiheuttaa haitallista ympäristökehitystä.
Kaikki tuntuvat iskevän juuri asiaan - mikään kuitenkaan ei ole relevantti lupaa myöntäessä tai kieltäessä. Jotkut em. asiat koskevat haja-asutusaluetta, ns. suunnittelualueen rakennuslupia. Koulut ja päiväkoti taas eivät ole lain tarkoittamia naapureita, välissähän ei ole raja vaan Opintie.

Todellisuus on karu. Alueella on kaava, jossa alue on nimen omaan vähittäiskaupan alue. Jos ei rakennuslaista löydy perustetta, suunnitelma menee läpi.
Euron kiilto silmässä tontti myydään. Kauppa ryntää tekemään moolimaleksijoille uutta paratiisia (tämä toiminta ja elämänmalli jos mikä on pahin loukkaus kestävälle kehitykselle ja mm. ilmasto-ohjelmalle). Mitään eivät vaikuta kolmen koulun vanhempainyhdistysten mielipiteet, parin kaupunginosayhdistyksen mielipiteet, ilmasto-ohjelmat. Yksityisautoliikenteeseen perustuva liikenne ei ole kestävän kehityksen mukaista - tämäkin on suoraan rakennuslaissa, mutta koskee niitä haja-alueita.

Ja lapsenoikeudethan on asiapaperi, jolla voi leuhkia ja lyödä köyhiä maita, se otetaan esiin juhlapäivinä ja piilotetaan visusti, kun päätöksiä tehdään.

Ainoa todella suunnitelman kaatava asia olisi siis kaava. Ja siihen ei varmasti puututa, kaupunki saa varmasti tontista niin hyvät rahat. Ja silti panen yhä toivoni siihen, että yleinen oikeustaju ja järki ja lapsen etu (artikla 3) ovat päätöksenteossa ratkaisevia tekijöitä.

Alueella on myös uusi katusuunnitelma. Annas kun arvaan: sitä ei ole aikomustakaan toteuttaa ennen kuin kauppakeskus on valmis, ja sen jälkeen sitä ei enää kukaan
mietikään, kun kaupungilla ei ole ole rahaa tms. syystä. Eli kauppakeskuksen liikenne ja läpiajo kulkee Opintien, koulujen ja päiväkodin ainoan huoltotien kautta, sadat oppilaat jä pikkulapset jäävät jalkoihin. Vai jätetäänkö lapset autoista kaupungin sisääntuloväylän varteen tai vilkkaalla Lavolankadulla.
Suunnitelma on mittava, sisältää mm. keskikorokkkeita ja jalankulkutunneleita ym. turvallisuutta parantavia rakenteita.

Käykää Opintiellä, huomaatte kyllä, miksi en halua kauppakeskusta.
Terve menoa Karjapotille. Mutta ensin keskusta, Citykortteli mallilleen.

Kuva on Opintieltä. Vasemmalla on rakentumassa päiväkoti ja koulutalojen seiniä, oikean puolen rakennusten tilalle tulee (?) kauppakeskus, 35 000 neliötä turhan markkinoita.

1 kommentti:

Markku Aalto kirjoitti...

Tein Opintien liikekeskuksesta yleisönosastokirjoituksen. Tapahtui kummia: 1. Kirjoitusta viivytettiin vain viikolla ja
2. Ihan oikeasti soitettiin ja kysyttiin, saako otsikkoa muuttaa.
Ovat maailman kirjat sekaisin! Oli sijainen töissä, kiitos hänelle.

On nimittäin tapa ollut viivyttää ja odottaamuiden puheenvuorot eteen, niin että matkin. Tai jättää jotakin pois, niin että ironia muuttuu sellaiseksi, että tosissani vaadin jotakin hullua tai en olekaan samaa mieltä kuin vaikka puolue tai ammattijärjestö..