torstai 18. marraskuuta 2010

EU tukee Persujen vaalityötä

Taas itsestään selvää! Minä, sinä maksamme. Joku muu lainaa tai ottaa lainaa. Ja kun pankit pelastetaan, niillä on varaa maksaa korkeaa korkoa kansainvälisestä pääomasta. Pankin rahoittaja ei tappiolle jää, ottaa omansa - senhän me oikeastaan pelastamme, emme Irlantia.
Se iso, se, joka ne pankkien myöntämät lainat rahoitti, rikastui jo, riskittä, kun näki Kreikan hoitamisen.
Ja selvähän se, kärsivä pankki pitää pelastaa, sekin siis selviää kuin koira veräjästä. (Ai niin, pankinjohtajan palkkaa ei saa korottaa tai optioita maksaa, voi ressua. Viime laman jälkeen kaikki pankissa muuttui maksulliseksi, maksoimme ja maksamme siis yhä pankkituen toiseen kertaan, yhä, vaikka pankkimme jo pelastettiin.)

Ja Irlanti on syyllinen? Irlantiko se eli lainarahoilla vai olisiko se sittenkin ollut joku ihminen, yritys tai peräti saivatko yhteiskunnan palvelijatkin lisäpalkkaa?

Irlanti eli irlantilaiset siis kuurille, ei koijarit. Irlannin mukana koko euroalue maksamaan, anteeksi, vain euroalueen tavalliset veronmaksajat, pääomanhan pitää voida paksusti, että voisi investoida uuteen huijaukseen tai Kiinaan. On se kummaa, kun kansa ei ymmärrä jutun oikeudenmukaisuutta, tämän huomasi jopa pääministerimme.

Oikeudenmukaisuus todella mättää. Eikö todellakaan voi mitenkään oppia edellisistä kriiseistä. Eikö vapaassa markkinataloudessa saa säädellä holtitonta lainanantoa lainkaan tai muutenkaan puuttua taloudeen ylikuumentumiseen?. Eikö ole olemassa irlantilaista RATAa, rahoitustarkastusvirastoa, eikö pankeilla ole vakuusrahastoja, minimipääomia tms. Miten EKP valvoo euroalueen pankkeja - herää kysymys sen tarpeellisuudesta. Yleinen ongelma on myös, että taloutta seurataan tarkasti, mutta finanssitoiminta on vapaampaa, so. ongelmat ovat näkyvissä vasta kun on jo tullut housuihin.

Mitäs meistä. Mutta kun EU:ssa on todellistakin rahoitustarvetta. Vai onko esimerkiksi Romania ihan samalla viivalla? Yhä uudelleen pelastamme rikkaat tekemään yhä uuden kuprun. Kapitalistisen oikeustajun mukaan kyllä oikeastaan on niin, että juuri köyhimpien jäsenmaiden pitäisi yksin rahoittaa muiden ongelmat, rikkaan ja köyhän eronhan pitää kasvaa ja köyhien maiden tehtävä on pysyä halvan työvoiman reservaatteina?

Maksamme toki muutenkin kuin suoralla rahoituksella ja lainojen takuilla. Esimerkiksi euron heikkeneminen tuntuu hinnoissa. Paljonko se lohduttaa, että
vienti alkaa vetää paremmin, kun euro halpenee dollariin nähden? (Voihan siitä todellakin seurata, että työpaikkoja saadaan, epäilen kyllä, että Kiinan aliarvo(s)-tettu juan korjaa tämänkin edukseen.)

Maksamme vielä yhdellä, todellakin vaikuttavalla tavalla: Timo Soini saa yhä lisäpotkua opeilleen. Ihan oikeasti saa pelätä tai hurrata, vakaumuksensa mukaan.
Taitaakin olla persujen tilaama juoni.
Toinen, joka nostaa kannatustaan taas, on kokoomus! Mahdotonta, mutta totta: pääomaporukan yhteyttä kriiseihin ei suostuta näkemään.

Juttu ei ole faktaa. Onpahan oman pään jäsentelyä. Päiväkirja?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nokun ei heti auennut, miten se on Irlanti syyllinen. Kun luulisi että ne sijoittajat ja lainaajat.
Mutta kun ne pankit on kansallistettu, on varmaan rahaa annettu niiden entisille omistajille, ne ei hävinny mitään. Ja kun kansa nyt omistaa, kansa nyt maksaa ja kansan mukana me kaikki euromaat.
Siis Irkut ensin hävisi kun ne maksoi ja nyt maksaa uudestaan, kun oli pakko pelastaa pankit?