sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Saimaan murhaajat

Pien-Saimaa on sinileväpuuroa, kahdeksaan metriin asti yhtä vihreää mössöä. Siis tuo meidän oma juomavesialtaamme, uimavetemme, kalavetemme, mökkikeitaamme. Siis tässä, ei jossain kaukana ja toisten ongelmana.

Ei levä "kuki" talvella, ei varsinkaan jään alla , lumen alla. Kuka saisi sen kerrottua sinilevälle?
Jotain uutta ja ennalta arvaamatonta on täytynyt tapahtua.

Kaikkihan me syyllisen tiedämme. Yksi tietää, kuinka turvesuo syytää humusta ja ravinteita (ja elohopeaa) vesistöön. Toinen, kaupunkilainen, keksii oitis maanviljelyksen syylliseksi. Maanviljelijä taas mielellään muistaa kaupungin ja taajamien hajakuormituksen. Sateinen vuosi valtavine valumineen, mm. pelto- ja metsälannoitteineen, on kaikkein kätevin syy: emme olekaan ollenkaan syyllisiä, vaan luonto itse? Mitä aiheuttaa valtava sademäärä, joka huuhtelee yhä suurempia päällystettyjä alueita ja kuljettaa moskan vesistöön, kun se ei voi maahankaan imeytyä? Jokainen järvessä mattoja pessyt ja rantasaunan huuhteluvedet ja saippuat ja fosfaatit Saimaaseen työntänyt se vasta syntinen onkin. Ja ne huussit, aiai!

Varmin syyllinen on tietysti aina UPM, on ihan kätevää panna kaikki sen syyksi. Sehän pumppasi, kierrätti vettä Vehkataipaleen pumpulla - ja toisaalta lopetti pumppaamisen.
Ja se nollakuitu on aina varma nakki, sitähän löytyy mätänemästä, ei lahoamasta, kymmenenkin kilometrin päästä tehtaalta, harmi vaan että se on tässä tapauksessa kannaksen väärällä puolella.

Muistan ajan, jolloin kaupungin pääviemäri laski Halkosaaren sillan pielessä suoraan Saimaaseen.
Kaikensorttista kellui mm. pääuimarannallemme - se oli sen ajan pahin huoli, kukaan ei levästä puhunut. Oluttehdas laski jätevedet kaupunginlahteen. Kaukaan tehtaan myrkkylahti oli todella nimensä mukainen, eikä veneen vana hävinnyt kaljan näköisestä vedestä moneen minuuttiin ja haju oli kammottava. Maanviljelijä saattoi viedä lantapatterinsa, jopa lietelannan, pellolle jäisen maan aikaan. Ahaa, syyllisiä?
Muistetaan toki, että silloin nämä olivat maan tapa ja silloiset lupaehdot täyttyivät - siis syyllinen onkin luvat myöntänyt viranomainen?

Muutama vuosi sitten Pien-Saimaa sai aikamoisen ravinnepurskeen, kun Huhtiniemessä pumppaamo tulvi yli ja vedet menivät Sunisenselälle.

Vastuuperiaatteen mukaan syyllinen korvaa aiheuttamansa vahingon. Siis kuka?

Pentti Tiusanen tekee eduskuntakyselyn. Viranomaiset tutkivat, seuraavat, ehdottavat toimenpiteitä, poliitikot päättävät. Prosessi vie aikaa.

Odotellessa voimme tehdä sata pientä asiaa. Mutta tietenkään tulevat rajoitukset ja toimenpiteet eivät koske kaikkia, vain nössöjä viherpiipertäjiä.
Eihän juuri minun matonpesuni tai septitankittomuuteni tai... mitään vaikuta!

Ei kommentteja: