torstai 1. tammikuuta 2015

Vaikutun presidentin puheesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan kolme asiaa yli muiden.
Hyvä valinta, hän puhui turvallisuudesta, taloudesta ja ympäristöstä suurimpina ongelmina.
Siksi en sano häntä tässä kirjoituksessa Saukiksi tai Saleksi, vaan kunnioitan oikeilla nimillä ja arvoilla.

Turvallisuus, mitä se on?  Presidentti kehui Suomea, luotti puolustuspolitiikkaan ja sen uskottavuuden jatkumiseen.  Hän ei unohtanut kansainvälistä yhteistyötä eikä hyvää ulkopolitiikkaakaan, EU:n osana ja Suomena sinälläänkään, kiitos siitäkin.

Kuka ne sodat sotii?  Tavallinen kansalainen eniten kärsii.  Miten lapsi on osallinen?

Minusta tämä ei ikinä voi riittää.  Eihän ihmisten turvallisuus ole jatkuvaa sodanuhkaa ja Venäjän pelkoa.  Jokapäiväinen turvallisuus on työtä, päivähoitoa, koulua, terveyttä, huolehtimista.
Turvallisuuden pitäisi, noin puheen tasolla, näkyä yhteisen vastuun korostamisena ja hyvinvointiyhteiskunnan kannattamisena myös.  
Lama on turvallisuuden (eräs) vastakohta.

Talous on huomattava osa turvallisuutta.  Lama-Venäjä on varmasti aggressiivisempi kuin hyvinvointiyhteiskunta.  Perinteisestihän omat ongelmat ovat toisten syitä, varsinkin kun on hallitukselle valjastettu lehdistö ja suuri kaipuu lujaan johtajaan.  Öljyn hinta, taloudelliset pakotteet eivät polvilleen laita, mutta panevat käden nyrkkiin ja kolahtavat myös omaan nilkkaamme, esimerkiksi Kaakkois-Suomen turistikaupan hiipumisena.

Kreikkalaiset eivät hyväksy lainaehtojaan.  Mm. Suomelle koituu satojen miljoonien tappiot.
Meille markkinoitiin asia niin, että olimme hyviä, autoimme - siis kreikkalainen on paha, kun ei ymmärrä?  Kreikka on oikein hyvä esimerkki: kun suurpääoma pelaa, vastuu on kansalla, niin siellä kuin täälläkin.  Ei pankkiirin elintaso laske, palkansaajan kyllä.  Aiheuttajavastuu ei toimi.

Ympäristö poljetaan armotta talouden jalkoihin.  Jopa on vaadittu ympäristölupakäsittelyn nopeuttamista tilanteessa, jossa meillä on mm. Talvivaara hoitamatta!
Ilmastokokous ei tuottanut muuta tulosta kuin sen, että kokoukset jatkuvat.  Juuri tänään nautimme uudenvuodenpäivän ilmastonmuutossäästä, on plus 4!

Ympäristöasioissa tuottajavastuu muka pelaa?  Miten Talvivaara voi vastata.  Miten mikään suuri teollisuuslaitos tai tankkeriyhtiö?  Vastuussa taitaa usein viime kädessä olla taas kerran se tavallinen kansalainen, sanottakoon häntä vaikka valtioksi. 
Vaikka lupaehdot olisivat miten tiukat, kaikkea ei osata vaatia.  Jos lupaprosessia nopeutetaan...?
Vastuuta ei ole, että telkkarissa joku pomo sanoo: - Oho, lirahti.  Ja pyytää veronmaksajia apuun.

Viime vuosi jätti monen monta ikävää asiaa kesken, hoitamatta.  Jotkut kriisit ovat jopa tahallaan tehtyjä.
Ei ole vaikea asia tehdä tästä vuodesta parempi, paljon ei tarvita.


Ei kommentteja: