tiistai 18. maaliskuuta 2014

Koko maailma katsoo sivusta

Muutetaan maahan, asetutaan asumaan.  Kohta aletaan vaatia oikeuksia, etuoikeuksia.  Sitten puolustetaan niitä omia kansalaisia.
Mitäs uutta tässä, idässä tai lännessä.  Näin kasvoi Kiina Euroopan kokoiseksi.  Näin ratsasti Mazeppa itään ja Venäjä laajeni. Ja preerialla vyoryivät vankkurit.  Tehtiinpä Suur-Suomeakin, kun sattui tilaisuus...

Mikä on maanpetturin ja kansallissankarin ero?
Nyt Ukrainan, suvereenin valtion alueella, vieras valtio järjesti asiat niin, että Ukrainan kansalaiset pettivät Krimillä oman maansa.  Tällä hetkellä tämä on fakta.
Tai sitten he ovat kansallissankareita.  Sitä he ovat, jos tilanne vakiintuu.
Mikä on ukrainalaisten asema Krimillä, omassa maassaan?  Tataarien asema?  Ukrainan armeija Krimillä?
Mikä oikeus Venäjällä on tunnustaa ensin itsenäisyys ja sitten liittää alue itseensä?  Miksi iso saa aina tarkistaa rajojaan ja taata turvallisuuttaan, se pienempikö se uhka rauhalle onkin?
(Mikä oikeus oli Terijoen hallituksella edustaa Suomea? Miksi saksalainen alue Kaliningradissa onkin Venäjää?  Mitä tapahtui Georgiassa, Etelä-Ossetiassa, Tsetseniassa? )
Helppo vastaus: vahvemman oikeus.

Jos normaalikokoinen maa tekisi vastaavaa, jo olisi maailmanpoliisi paikalla.  USA hyökkäisi ilman mitään mandaattiakin, mutta todennäköisesti paikalla olisi YK-kin.    Olisi Nato-operaatio, ETYJ-tarkkailijoita.  Koko maailma tuomitsisi.  Ja sitten on turvallisuusneuvostossa Venäjä mukana ja veto-oikeudellaan estää toiminnan, jopa julkilausumat tässä asiassa.

Nyt puhutaan ja tuomitaan.  Se on voi voi.
Pakotteita?  No eihän sitä voi semmoista, talous kärsii!  Talous on siis paljon tärkeämpi kuin oikeus, mikään muu ei mm. suomalaispoliitikkoa huoleta julkisuudessa.

Ja kaksi vuotta kuluu, ja kauppa on entisellä tasollaan, neuvotellaan taas viisumivapaudesta, venäläinen ostaa maat ja mannut ja sijoittaa ulkomaille.
Maailma ei "muista" mitään.  Montako vuotta Taivaallisen aukion verilöyly muistettiin, kun kiinalainen tavara piti saada kauppoihin?

Mikä oikeasti tehoaisi?  En oikeasti ehdota seuraavaa, mutta...
Vaaditaan maahan tullessa ajoneuvo- tie-, turistimaksu. Poistetaan rupla vaihdettavista valuutoista.
Rajoitetaan venäläisten vapaata liikkumista, seurataan maassa olevia ja maahan saapuvia venäläisiä poikkeuksellisen tarkasti ja näkyvästi.  Ruvetaan kaikkialla maailmassa vaatimaan venäläisvähemmistöltä paikallisen kielen taitoa ja muutenkin, vaaditaan venäläisten sopeutumista, ei valtaväestön.  Venäläiset puolueet kielletään uusissa isäntämaissaan.  Estetään venäläisalueiden syntymistä asuttamalla heidät muun väestön keskelle. Ääritoimena karkotetaan venäläiset kotimaahansa.
Diplomatiapuolella aluksi kutsutaan suurlähettiläs puhutteluun.  Sitten...  Lista päättyisi kaikenlaisen kanssakäynnin lopettamiseen, myös kaupan, urheilun, kulttuurin alalla.
Taloudessa näyttää olevan aivan sama, onko riippuvainen idästä vai lännestä, joka tapauksessa Ukrainan olisi ehdottomasti päästävä irti esimerkiksi kaasukiristyksestä.

Oikeastaan, pidemmälle ei uskalla edes ajatella.  Kun Venäjä on eristetty muusta maailmasta, aina on ollut tuloksena kauheita - varsinkin Suomelle.  Toisekseen, vikahan ei ole tavallisessa kansalaisessa, vaan öykkärimäisessä valtiomahdissa.
Ainoa todellinen ratkaisu olisikin todella pitkä tie, joka alkaa kansalaisvapauksien sallimisella Venäjällä, vapaan tiedotuksen sallimisella, aidon demokratian  toteutumisella.  Näitä ei voi saavuttaa ihan äkkiä, sillä jo 50 kilometriä Moskovasta alkaa aivan toinen todellisuus.

Toinen, ehdoton vaatimus pysyvälle ratkaisulle on Ukrainan kansaa todella edustavissa presidentissä ja parlamentissa.  Tänä aamuna (18.3.2014) vasta ensimmäisen kerran kuulin vaadittavan myös parlamenttivaaleja!  Nämä elimet ovat oikeat neuvottelijat, nykyiset on helppo Venäjän leimata laittomiksi ja vaikka fascisteiksi (merkitys oli Neukkulassa sama kuin neuvostovastainen, nyt sama kuin venäläisvastainen?)  Ja neuvottelujen kohde voi olla vaikka Krimin liittyminen Venäjään, toki, mutta ei noin, ottamalla, vaan sopimalla, korvaamalla.

Mikä olisi pahin mahdollinen tilanteen eskaloituminen?  Ukraina tekee puolustussopimuksen lännen kanssa? Entä, jos Ukraina kutsuu Naton koneet maahansa, USA:n ja Britannian laivastot rannikoilleen merijalkaväkineen, lentotukialuksineen, risteilyohjuksineen.  Eipä paljon enää tulitikkuja tarvitsisi raapia!

Edelleen pidän joitakin venäläisiä ystävinäni.  Edelleen arvostan myös tuntemaani Ukrainan venäläistä.  Mutta pelkäänpä, että yleisesti venäläisiin ei enää suhtauduta kuin korkeintaan asiallisesti.

Ei kommentteja: