sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Voitan laman

Jos todellisia säästöjä valtiolle ja kunnalle halutaan, täytyy ensin säätää lait uusiksi.  Lainsäädäntö pitää ainakin tarkistaa siltä osin, mitä sanotaan kunnan ja valtion tehtävistä.
Nythän laissa todetaan esimerkiksi kunnasta, että sen tehtävä on tuottaa kuntalaisille palveluja ja päätöksenteko on autonomista.
Olisi aika myöntää laissakin totuus ja todeta, että kunnan tärkein tarkoitus on säästää.  Autonomiahan korjaantuu pois itsestäänkin, kun valtio keksii lopettaa valtionosuudet.  Kun ei ole , millä mällätä, turha on kunnan mistään päättääkään, saadaan kaikki demokraattiset järjestelmätkin säästettyä pois.

Saavutetut edut olisivat kiistattomat.  Enää ei tarvitsisi sievistellen puhua vaikkapa palveluverkon kehittämisestä, voisi reilusti sanoa, että supistetaan, kurjistetaan, leikataan, säästetään.
Ei tarvitsisi puhua palvelujen turvaamisesta ja laadun takaamisesta kaikille kuntalaisille tasapuolisina, kun oikeasti on kyse palvelujen keskittämisestä kuntakeskuksiin ja toimintojen lakkauttamisesta kylillä ja kirkonkylillä.

Saman tien tasa-arvokäsite uusiksi! Mitä joutavia: koko maa muka pitää säilyttää asuttuna ja kaikille pitäisi saada palvelut.  Suurinta säästöä saisimme aikaan, jos kaikki palvelut (ja työpaikat) keskitettäisiin Kehä III:n sisäpuolelle - tai miksei, vaikka Intiaan.  Silloinhan kaikki olisivat tasa-arvoisia, palvelu ei tavoittaisi ketään!

Jo kauan sitten keksittiin automaatti.  Kun pannaan toimipisteitä kiinni, niukennetaan aukioloaikoja, vähennetään työntekijöitä, voidaan hetkessä todeta, kuinka palvelun tarve vähenee.  Ainakin kävijät vähenivät - olisiko syy kallis matka, palvelun hinta, jonotusaika, takkuilut ajanvarauksessa. Joka tapauksessa tilastoissa näkyy, että palvelua on käyttänyt pienempi porukka, joten palvelua on voitu edelleen supistaa ja saavutettavuutta hankaloittaa, jolloin palvelua taas käyttää pienempi porukka...
(On totta tämä: esimerkiksi terveyskeskus lopetti sivupisteet, lopetti päivystyksen klo 16 jälkeen, jolloin potilaat joutuivat kaukaakin poliklinikalle ja maksamaan poliklinikkamaksun, istumaan pitkiä aikoja kenenkään heitä hoitamatta.  "Tarve" väheni?)  Tätä automaattia pitää edelleen tehostaa!

Hyvä konsti säästää on alentaa pätevyysvaatimuksia.  Miksi ihmeessä opettajan pitää olla maailman paras?  Eikö opetukseen riittäisi jäähalli, opetus tulisi skriiniltä esimerkisi alaluokille Helsingistä ja yläluokille ulkoistettuna vaikka Espanjasta, ja riuskat kouluavustajat (esim. Helvetin Enkelit?) ruoskineen valvoisivat kuria. Miksi muka päivähoitoon ei kelpaisi kuka tahansa peruskoulun juuri ja juuri läpäissyt?  Eiväthän kotonakaan kaikki ole koulutettuja kasvattajia.
Osaa vellin keittää kuka tahansa - sitä paitsi, tarhan ja koulun ruoasta pitää maksaa!
Miksi ei muka kaupungin kassa voisi lyödä rakennuslupaan lupaleimaa ja rahastaa saman tien?

Eläkeläiset myös vastuuseen!  On se kumma, että tämä tuottamaton aines nauttii laiskana eikä lama heitä kosketa.  Eläkkeet aluksi puoliksi, kaikki muut erityistuet ja palvelut pois tasa-arvon nimissä.  Eivät sitten ole liian kauan kiusanamme (ja pomojen palkkoihin, optioihin, bonuksiin ja erorahoihin saadaan tarpeelliset korotukset.)

Kyllä kuntalainen itsekin on vastuussa!  Miksikäs ei voisi säätää vaikka lumitöistä niin, että jokainen talo hoitaa kadut kohdaltaan?  Sama tietysti koskee vesijohtoja, viemäröintiä, huoltotöitä.
Säästyneet verorahat ja niiden korotus voidaan laittaa pankkitukiin ja osinkoihin ja valtio voi vähentää sen verran valtionapuja.
Samalla kuntalainen oppii, että hän on syyllinen lamaan, hän on pelannut lainoilla maailman kuralle, hän on velvollinen sen pelastamaankin.

Kalleintahan on tietysti sosiaalipuolella.  Kaikki pummit ja epäsosiaalinen aines pitää sijoittaa vartioiduille leireille ja pakottaa töihin.  Arbeit macht frei! Kaikkein epäsosiaalisimmat ja tietysti mamut ghettoihin ilman valvontaa, kyllä sakki pienenee!  Ja meidän kuntaan ei työttömiä, varattomia, pakolaisia eikä ulkomaalaisia oteta (paitsi hyviä muusikoita ja urheilijoita)!

Tämänkaltaisten uudistusten lista on loputon.  Tarvitaan vain asennemuutosta ja vastuuntuntoa.  Ei toki sille, jolla on varaa ja joka sillä pelaa, vaan tavalliselle ihmiselle, veronmaksajalle.
-----------
Kun en ole persu, minun pitää tähän lopuksi laittaa, että en ole tosissani.  Epäilitkö muka?
Käännäpä asiat päinvastoin!

Ei kommentteja: