perjantai 11. lokakuuta 2013

Mutta kun se ei niin käy

Voisinko mennä valtiolle töihin puoleksi vuodeksi,  ilman palkkaa, elämiseenhän riittää eläkekin?
Jotakuinkin tuon ajan minun velkaosuuteni ( yli 15 000) Suomen veloista vaatisi.

Mutta enhän minä, ukkoramu, mihinkään kelpaa.  Kaikkensahan valtio tekee, että muukaan ikääntyvä porukka ei töitä saa - puheet ovat kuitenkin työurien pidentämistä.

Palkaton työ söisi jonkun palkallisen työpaikan.  Ainakin se söisi jonkun sellaisen toimeentulon, joka joutuu töihin saadakseen ennen vastikkeetonta toimeentuloturvaa? 

Jos ei saa palkkaa, ei varmaan maksa verojakaan.  Ei liiku rahaa, en kuluta, en hyödytä.
Siis kyse ei olekaan aidosta tulosta, mikäli rahaa ei käytetä.
Aivan sama koskee kaikkea kuntien ja valtioiden leikkauksia.  Näitä markkinoitaessa säännöllisesti "unohdetaan" ottaa huomioon palvelujen tuottamiseen liittyvä aito, liikkuva raha.

Leikitäänpä, että oikein tosissaan säästetään.  Hurskaasti esimerkiksi koulut (= rehtorit) kuvittelevat, että vaikkapa musiikkiluokista säästyvä raha olisi sitten jaettavissa muille kouluille.
Ja höpönhöpön: jos jokin toiminta lopetetaan, ei synny mitään jaettavaa, raha vain poistuu - mitä se muuten säästäisikään?  Lisäkuluja tulee muille oppilaiden sijoittuessa lähikouluihinsa.
Ihan sama koskee tietenkin esimerkiksi koulujen lakkauttamisia.  Ei synny jaettavaa, toiminta vain lakkaa. Säästö?  Edelleen lapsi tarvitsee oppivälineensä, opettajan, ruoan, lisänä on nyt matka ja tyhjän koulun ylläpitokulut.
Pointtini on, että säästämällä eivät muiden olot parane.  Ja tämä tie on loputon suo.

Kuvitellaanpa, että todellakin syntyisi jotakin jaettavaa muille.  Aivan varmasti jossakin syntyykin.
Mutta mikä normi sen sanoisi, että kunta tai valtio käyttäisi tämän rahan juuri säästöt tehneeseen hallintoalaan.  Ei ole korvamerkittyjä rahoja!
Ihan hiljaa ollaan esimerkiksi siitä, että laman aikana on tehty Suomen historian toiseksi suurimmat asekaupat modernisoimalla Hornetin käyttöä (myös) hyökkäysaseeksi.
Monelle on myös järkytys, että urheiluun on aina varaa, moni ihmettelee teatterin rakentamista, muiden kuin suomalaisten tukeminen on joillekin kummastus.

Kunnon kansalaisen tulisi kuluttaa, jotta raha pyörisi.  Samalla hänen kuitenkin tulisi yhä enemmän säästää, koska yhä useammat palvelut ovat maksullisia, eikä ikä ainakaan vähennä tarvetta.

Ei kommentteja: