keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Ihmettelen

Miten on mahdollista, että USA:ssa valtio"pannaan kiinni"?  Republikaanit ovat onnistuneet markkinoimaan asian niin, että Demokraatit ovat yhteistyökyvyttömiä, eivät suostu viivyttämään Obamacaren voimaantuloa.  Siis jo hyväksyttyjen lakien, jo hyväksytyissä aikatauluissa.
Kumpi puolue siis olikaan hankala?
Sinänsä on käsittämätöntä, ettei demokraateilla ole valtaa koko kongressissa.  USA:ssa on valtavasti tavallisten, työtätekevien valkoisten amerikkalaisten lisäksi esimerkiksi mustia, latinoita, huonommin toimeentulevia, suoranaisesti köyhiä myös.  Kaksi syytä republikaanien menestykseen on helppo nähdä:  republikaanisuus koetaan samaksi kuin patrioottisuus ja USA:n ylivertaisuus maailmassa, ja toisekseen, vähävarainen väestönosa ei ole poliittisesti aktiivia, ei mm. rekisteröidy äänestäjäksi.  Ennustan, että tämäkään Republikaanien temppuilu ja koko kansan kurittaminen ei näy Demokraattien kannatuksen nousuna.

No mitäs eroa tässä muka on Suomeen?  Täälläkin oikeisto - ja hurraanationalismi - lisää kannatustaan, kun oikein huonosti menee.  Sokea kansa ei näe oikeiston yhteyttä pääomaan, eikä siis myöskään oikeiston yhteyttä pääoman kriiseihin.  Eikä se, joka eniten vasemmistoa tarvitsee, edes äänestä, tai jos äänestää, panee toivonsa populismiin, ei tekoihin.  (Ja tämähän ei ihme ole: Soini saa sanoa lausunnon asiaan kuin asiaan mediassa.  Lisäksi lähes koko lehdistö on ketjuuntunut pariin hyvin oikeistolaiseen konserniin)

Alkoholismista voi parantua vain, jos tunnustaa ongelmansa ja ottaa vastuuta paranemisesta
Talouslamasta paraneminen alkaa vasta, kun pääoma tunnustaa ongelmansa ja ottaa siitä suurimman vastuun.
Nythän vastuu on ns. tavallisilla ihmisillä, joilla ei ole mitään tekemistä syyllisyyden, laman syntymisen kanssa.  Laskun maksavat palvelujen tarvitsijat ja verojen maksajat.  Laskun maksavat kulttuuri ja harrastukset.  Vai onko Elopillakin jonkinlainen kriisi?

Ja tämähän on vasta alkua?  Milloin katsotaan maailmalle syydettyjen valuuttojen todellinen kate?  Milloin katsotaan osakkeiden todellinen arvo tai lainojen ja niiden edelleen kauppaamisen aiheuttamat kuplat?  Milloin aletaan sijoittaa rahaa, eikä lainaa?


Ei kommentteja: