tiistai 28. elokuuta 2012

Maallikon ekonomiaa


Euro vaikeuksissa
Ratkaisu: tavallinen palkansaaja maksaa.
Koijari sijoittaja pelastetaan, pankkijärjestelmä pelastetaan. Samalla supistetaan, sopeutetaan, maksetaan lisää veroja. Maksetaan lisää hintaa paitsi kohonneissa arvonlisäveroissa, myös esimerkiksi kohonneissa kuljetuskustannuksissa, euro kun on niin heikko ja polttoaine maksetaan dollareissa.
Paradoksi on, niin kuin aina, että palvelujen tarpeen lisääntyessä niihin on siis yhä vähemmän rahaa käytettävissä.

Taloudellinen tilanne epävakaa
Ratkaisu: tavallinen palkansaaja maksaa.
Teknisen teollisuuden keskusliitto ehdottaa raamisopimuksen irtisanomista ja uusia tulopoliittisia neuvotteluja, so. palkka-alennusta.
Ainoa varma seuraus olisi suuri häiriö ennustettavuudessa ja vakaudessa, useita työtaisteluita ja eri alojen suuri eriarvoistaminen. Ja raskaat, kalliit neuvottelut, sopimuksettomassa ja kitkerässä ilmapiirissä.
Jos sopimukset sanotaan irti, pitää samalla vaatia työnantajaa sitoutumaan työpaikkojen säilyttämiseen - tai toisin päin, jos ei sanota irti, työnantaja aivan varmasti käyttää tätä joustamattomuutta osasyynä irtisanomisiin.

Kvartaalitalous ei anna mahdollisuutta suunnitella neljännesvuotta pitemmälle firmojen taloutta, palkat sentään yleensä sovitaan ainakin vuodeksi. Miten valtion ja kuntien budjetit voisivat enää toimia, miten yksityinen palkansaajakaan voisi suunnitella elämäänsä, esimerkiksi ottaa asuntolainaa.

Mukauttaminen, sopeuttaminen, leikkaukset koskevat täydellä tehollaan myös niitä aloja, joiden toiminnalla ei ole mitään tekemistä markkinatalouden kanssa? Miksi lapsi maksaa, kaiken ikäinen hoidokki maksaa? Myös eläkeläiset aivan varmasti maksavat, olen jokseenkin varma, että mm. indeksikorotuksia ei tule. Aivan varmasti palveluille tulee lisähintaa ja hinnat nousevat, vaikka eläke olisi sama.
Tulon muodostus on kiinni markkinoiden toimivuudesta. On, kun annetaan kaikki valta. Syvä kumarrus.

Yhä suuremman kakun maksaa palkansaaja. Pääomatuloverotusta on sentään harkittu nostettavaksi - mutta semmoinen peli ei käy, sehän heikentää kilpailukykyä.


1 kommentti:

Markku Aalto kirjoitti...

Saksan ja Ranskan suurpankit on jo pelastettu, ne ovat irti koukusta. Eli pelurit ovat kuivilla, ja operaation jälkilasku on roskapaperit niiltä ostaneilla valtioilla ja EKP:llä ja sitä kautta meillä tavallisilla veronmaksajilla.