tiistai 14. elokuuta 2012

Presidentti


Pre sident. Istuu edessä. Siis puheenjohtaja.
Paras vertaistensa joukossa, primas inter pares.

Presidentti. Vaaleilla valittu. Tarkoin perustuslailla määriteltyyn tehtävään valittu.
Tehtävät liittyvät lakien ja asetusten antamiseen ja voimaantuloon, yleensä allekirjoittamiseen. Kansan keulakuva ulospäin.

Presidentti ulkopolitiikan johtajana, ylipäällikkönä. Presidentti erivapauksien myöntäjänä ja armahtajana. Viimeinen sana, parlamenttin hajottaja, hallituksen runnaaja. Korkeimpien virkanimitysten antaja.

Presidentti maailmanpoliisina, pääministerinä, sormi ydinaseen laukaisijalla. Liikaa valtaa yhden kansan yhden puolueen miehellä. Demokratia toimimassa rahalla ja julkisuuskuvalla.

Presidentti diktaattorina. Itse valitsemanaan, itse valtaoikeuksiensa rajat määrittelevänä. Edellisen presidentin poika on demokratiassa seuraava presidentti.
Aina oikeassa, ajatusten Tonava. Supermies. Meillä menee hyvin, koska presidentti sanoo niin. Toisinajattelijoita ei ole.

Kansa on rasite. Presidentin ja valtaeliitin täytyy pysyä vallassa, vaikka maa tuhoutuisi ja kansa lakkaisi olemasta. Totta kai, onhan presidentti itse itsensä valinnut ja asein valta kuuluu pitää.

Presidentti kyyristelee piilossa, johtaa jotakin pientä neuvostoa, todellinen valta on puhemiehistöllä ja puolueella.

Presidentti on kansan mielestä vallan tärkein instrumentti, vaikka hänellä ei todellista valtaa olisikaan. Presidentin tulee ola edustava ja puolison kaunis. Presidenttiä pitää äänestää, vaikka tärkeämmissä vaaleissa ei äänestäisikään.

Kaipaan presidentti-sanan oikeaa käyttöä. Demokratian irvikuvassa ei saa käyttää noin jaloa sanaa!

1 kommentti:

Markku Aalto kirjoitti...

Tämän jutun herätti herraMursi Egyptist. Hän ihan itse rupesi antamaan itselleen valtaoikeuksia, ei siis parlamentti tai sotilasneuvosto. haisee diktatuurille . mikäänkö ei muuttunut? Muuttui: nyt lisämausteena on vahva sidos uskontoon.