keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Saimaa, Saimaani


Miten nyt suu pannaan?
Pien-Saimaa on aivan sinilevässä. Vesi on käyttökelvotonta, ei uimista, ei saunavettä. Mitenkähän kauan juomavedeksi käykään pintavesi, josta tehdään tekopohjavettä - miten kauan rantaimeytys ja soran läpi pumppaaminen Nuottasaaressa ennen Huhtiniemen imeytyskenttääkään riittää. (Kuva on yritetty ottaa mainoksenomaisena, että levää ei näkyisi)

Oli kuiva kesä. Oli kuuma vesi. Missä oli levä, satunnaisesti granuloita siellä täällä.
Ja nyt, kun vesi viileni, levää on puuroksi.
Selitys on esimerkiksi, että erilämpöiset vesikerrokset tavallaan eristivät levän pohjaan. Nyt lämmöt ovat tasoittuneet ja levä nousee pintaan heti, kun ensimmäiset syysmyrskyt mylläsivät vedet sekaisin.

Typpeä on liikaa rehevöittämään, kuollut eloperäinen aines vajoaa pohjaan ja aiheuttaa hapettomuutta, tapahtuu mätänemistä lahoamisen sijaan, mikä vapauttaa fosforia ja saa levän (syanobakteerin) "kukkimaan" eli esiintymään massoittain.
Missä kohtaa tässä ketjussa on ihminen? Miksi juuri täällä käy näin, miksi juuri nyt?
Aivan varmasti kyseessä on ihmisen puuttuminen tai vaikutus luontoon tavalla tai toisella. Todennäköisesti monella tavoin.

Hei, asiaa tietysti eniten korjaisi jonkun tietyn ryhmän syyllistäminen!
Persut tietysti tietävät, että vika on vanhojen puolueiden toimissa...

Nyt kun kaupunki ylitulvimisineen ja hulevesineen, siltapenkereet luonnonvirtausten estäjinä, maanviljelijät lannoitteineen ja karjoineen, metsänmyyjät avohakkuineen, UPM, hajakuormitus, turvetuotanto on jo syyllistetty, minulla on rakentava tai ainakin läpimenokelpoinen ehdotus: syyllinen on tavallinen ihminen.
Ainakin häntä rankaistaan maksamaan leijonanosa tutkimuksesta, puhdistuksesta, hoitotoimista, saavutettavan hyvän tilan ylläpidosta ja valvonnasta. Bisneksellä ei ole moraalia, sitä paitsi se toimii annettujen ehtojen mukaan, ja yhteiskuntahan käyttelee juuri tavisten rahoja.

Hommaan on jo viritelty projektirahoja, on mukana EU, kunnat, valtio, Vesiensuojeluyhdistys. Kun vielä saisi jokaisen tahollaan mukaan, omalta pieneltä osaltaan. Edes.

Mutta olen jo 61 ja pahoin pelkään, että en ehdi nähdä puhdasta Pien-Saimaata.
Kun toimenpiteet aina kolahtavat jonkun varpaille, kun asenteet ja vastuuntunto ovat esimerkiksi bisnekselle alisteisia, kun euro on määräävä tekijä tässäkin,
aikaa ja tupakkia kuluu.

Ja kun jokin taso on saavutettu, mikä takaa, että se pysyy? Olisikohan ihan oikeasti edettävä kahta tietä: on korjattava ja on poistettava pilaantumisen syyt.
Olen kyllä jo kuullut, että kehityksen hintana Saimaan pilaantuminenkin olisi hyväksyttävä!

Ja odotellessa Saimaa voi pahoin.

Ei kommentteja: