keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Rauhaa

On niin hektinen ajankohta, että bloggaaja ei ehdi ottamaan aina oikeaa kantaansa
kaikkeen. No, ehtisi, mutta jäisi omenat säilömättä, esimerkiksi.

Rauha on ihanan filosofinen asia. Onko se vain sodaton olotila vai onko se ihan jotakin muuta, on mielenkiintoinen pohdiskelukohde. Onneksi joku muukin on pohtinut, ja paljon tapahtuu.

Suomi rauhanpuolustuksen suurvallaksi!
Komeaa tekstiä. Kannatettavaakin - jos...

Missään nimessä en halua Suomea rauhaanpakottamisen suurvallaksi, mikäli rauhalla ymmärretään esimerkiksi länsimaiseen elämänmalliin tai demokratian irvikuvaan pakottamista. En myöskään ymmärrä rauhaksi jonkin osapuolen täydellistä alistamista ja oikeuksien polkemista. Ns. mandaatti on myös ratkaiseva. En hyväksy Natoa (Seato, muut blokit) mandaatin antajaksi, EU:kin on vähän niin ja näin: onko operaatio todella rauhan vai kaupan etujen puolustamista?

Siis mikä jäi? No vanha kunnon YK:han se siellä. Välillä sen arvovalta murennettiin, vaikutusvalta ajettiin alas. Suurvaltojen veto-oikeus edelleen tuhoaa toimintamahdollisuuksia kohtuuttomasti. Ajattele vaikkapa Palestiinalaisten mahdollisuuksia Israelin käyttäessä myös USA:n vetoa.

Aina täytyy saada rauhanturvaamiseen riittävä kansainvälinen yhteisymmärrys.
Sana riittävä tarkoittaa eri osapuolia liittolaisineen, mutta myös kotimaan antamaa tukea. Toinen riittävä rauhanpuolustustehtävän oikeutus on tietenkin, että se turvaa jonkin aidosti humanitaarisen tehtävän, tästähän on EU-johtoisessa miinalaivan Afrikanreissussa kysymys? (Miinalaiva 18 solmun nopeuksineen ei todellakaan saa merirosvoa kiinni, se on rakennettu laskemaan ja nostamaan miinoja.)

Rauhanturvaamisen lähtöajatuksena ei saa olla, että rauhanturvaajista muodostuu ajanmukaisesti koulutettu nopeasti koolle saatava valmiusjoukko. Jos näin käy, se on lisäbonus, mutta syy se ei saa olla.

Olisiko ETYJ (ent ETYK) ollut hyvä pohja rauhanturvaamisyhteistyölle? Paremmalta sekin tuntuu kuin EU:n joukot. Aika vain ei ollut kypsä, oli blokkeihin jakautunut maailma. Nyt kai Etyj:n suurin rauhantyökin tapahtuu ihmisoikeustuomioistuimessa ja mielipidevaikuttamisessa. Kuten EU, myös Afrikan Unioni tekee ja tekeekin voimakkaasti rauhanturvaamista.

YK:n isompi rauhantyö tapahtuu ihan muualla kuin rauhanturvaamisessa sotilaallisesti.
Maailman tekeminen kaikkialla paremmaksi ja oikeudenmukaiseksi paikaksi elää on avain.
Niin. Mahdollisuus elää täysipainoista (toimeentulo, turvallisuus, tasa-arvo, koulutus, terveys) elämää omalla kotiseudullaan on tavoittelemisen arvoinen päämäärä.

Ei kommentteja: