perjantai 2. heinäkuuta 2010

Päitä pitää listiä

Hurraa! Poliittinen toimintakin joskus menee läpi. Tein puoluekokousaloitteen lapsivaikutuksen tutkimisesta kaikessa päätöksenteossa (kuten YVA) ja eikös puoluekokous jyrännyt sen tavoiteohjelman osaksi, puoluehallituksen vastustuksesta huolimatta. Nythän LAVA on STAKESin suositus eli se pannaan syrjään, kun kauppa tai liikenne (tai mikä vain, tarvittaessa) on tärkeämpää kuin lapsi: ehdotin lapsivaikutuslakia. Tie on pitkä vielä.

-----------------------

Ovatkohan kaikki vasuritkaan huomanneet, että kapitalismilohikäärme on kasvattanut uuden pään,kun edellisiä on saatu listityksi?
Kapitalismiahan oli jo pitkään siivottu kohti oikeudenmukaisempaa,tietyllä tavalla New Deal-oppia,yhteiskuntasopimusta. Palkat sovittiin (keskitetysti) ns.sosiaalisiksi, so.mataliksi, mutta sovittiin myös omistajien tietystä yhteiskuntavastuusta(esimerkiksi sotumaksuosuudesta,eläkejärjestelyistä,irtisanomissuojasta...) ja neuvotellen sovittiin myös yhteiskunnan osuudesta ns. sosiaalisena palkkana eli palveluiden tukemisesta tai ilmaisuudesta. Rahoitus oli osaltaan myös osakkeenomistajilla kunnon pääomaveroina ja leimaveroina jne.
Työllä tuli toimeen,työtöntäkään ei jätetty, sairaalat,laitokset toimivat. Ihmisillä oli varaa palveluihin.
(Hui, melkein kehun kapitalismia!)

Entä se uusi pää? Nyt ei enää voi puhua ND:sta, kun markkinat (joita virheellisesti kasvottomaíksi sanotaan)ovat vallassa. Kapitalismi on jo edennyt markkinataloutta seuraavalle tasolle eli finanssitalouteen, jolla ei ole pienintäkään halua osallistua hyvinvointiin. Tavoite on ainoastaan omistajien voitto, suurin mahdollinen voitto: toimiva,tuottavakin laitos siirtyy nopeasti sinne, missä voitto on vielä suurempi. Tämä pää ei ole yhteiskuntavastuullinen, päin vastoin se kiristää
kunnilta,valtiolta, jopa EU:lta yhä uusia etuja, verohelpotuksia, tukea - esimerkiksi käy vaikka poloinen Kreikka. Raha itsekin on vain sijoituskohde!
Työppönen joutuu (?) kohta itse sopimaan palkkansa poloisen firman kanssa, jolla, kuten tiedetään,on aina juuri nyt niin vaikeaa. Eikä sitä työtä ole kuin kulloisessakin halpamaassa.
Näyttää pakkorakoselta suostua tähän peliin ("Tarvitsemmehan me toimivan pankkijärjestelmän") ja vasemmisto on hampaaton.
Onko?

Pari keinoa toimia keksii tällainen sohvavasurikin. Voisi vaikka äänestää vasemmistolaisia aluksi. Voisi vaikka vähän raaputtaa markkinatalouden kiiltävää pintaa ja kaivaa esiin ne todelliset "markkinavoimat",on meilläkin talousasiantuntijoita löytämään muutama nimi.
Voisi tehdä todellista kansainvälistä yhteistyötä, direktiivejä,lakeja,kun se vihollinenkin on kansainvälinen. Voisi perustaa yhteiskunnan tai valtioiden yhdessä omistamia,irti keinottelusta olevia rahoituslaitoksia esimerkiksi palkkapankiksi, asuntolainaa varten, elinkeinojen tueksi. Voisi boikotoida pahimpia lusmuja valinnoilaan ja edes yrittää hypätä oravanpyörästä. Voisi vaatia yhteiskunnan peruspalvelut irti finanssitaloudesta. (On surkuhupaisaa nähdä Itellan auto viemässä mummukoille ruokaa kunnan ostopalveluna ja postilaatikkoa tyhjentämässä taas yksityisen kuljetusfirman pakettiauto, pikkuesimerkiksi.) Voisi vastuuttaa yrityksiä tuen ehtona.
Kaikenlaisia pankkiveroja, rahansiirtoveroja ym. Toubin-veroajatuksiin perustuvia maksuja ja rajoituksia pitäisi ottaa käyttöön. Ns.kansalle pitää kertoa, mistä on kysymys, (vaikka kansa jo etukäteen tietää, että ajamme valllankumousta ja haluamme ankean totalitaarisen järjestelmän, korvat siis kiinni). Voisi...

Ihan oikeasti, porvari, onko sinustakaan finanssitalous oikeudenmukainen tai edes toimiva keino? Vai etkö välitä, niin kauan kun sinulla on kaikki hyvin?.

Kun tämä blogi on alun perin "tilattu" poliittiseksi blogiksi, pitää edes joskus politiikkaakin kirjoittaa... No ainakin se etu tässä on, että kaikki ovat asiantuntijoita ja voivat ärsyyntyä vapaasti.

Ei kommentteja: