lauantai 10. heinäkuuta 2010

Ne kypsyvät


Mitä on vapaus?
Saimme soiton Turun reissulla. Ystävät löysivät kierrätyksestä isomman jääkaapin mökilleen. Entinen, jenkkikaappi,toimiva ja kunnollinen, mutta heille metsämarjojen himopakastajille auttamatta pieni, tarvitsi uuden kodin. Soittivat siis, kysyivät, josko tietäisimme tarvitsijaa. parilla soitolla selvisi,että Ellu tarvitsee, sopivasti olikin jääkaappi pimahtanut.

Kaappi matkusti autolla meille,telttaili pari päivää ja sitten lähdimme viemään sitä Simpeleelle. Ja olihan kuuma, ja kun saimme Eniro-harhailujen jälkeen kaapin uuteen kotiinsa,tulikin ykskaks mieleen, että menemmekin uimaan Lipposen mökille Puumalaan
(32,3 astetta Puumalassa!). Menoksi - sentään älysimme soittaa ja kysyä,mitä mökillä voisi tarvita, olimmehan markettien äärellä.

Järvi oli auki, ja kävimme oikeasti uimassakin, vesi oli juuri sopivaa.
Siinä kahvitellessa ja ilmaa ihmetellessä tuli mieleen, että se auto on yhä kuuma ja matkaa kotiin on 121 km: - Eihän teidän kannata tänään lähteä, jäätte yöksi!
No, sen kunniaksi otimme pienet varmistamaan, että emme lähde, menimme saunaan,syömään, iltaa istumaan.

Vapaus? Ei odota työ, ei odota kokous, ei odota sovittu tapaaminen, ei odota nälkäinen perhe. Sai olla ja möllöttää -ja kuitenkin tuntui jotenkin aluksi luonnolliselta, että toimitaan alkuperäisen toimintauunnitelman mukaan.
Vapaus on valintojen tekemistä.

Kävin tänä aamuna lakkasuolla, keräsin ensimmäiset marjat pakkaseen odottamaan lisää ja keitän heidät sitten yhdessä. Hain morsiamelle mansikoita ja sain kuvia kelta- ja musta-apiloista ja, suureksi hämmästyksekseni, löysin ihan oikeita keltamataroita(kuva) Lappeenrannasta! Olen aina kadehtinut tätä turkulaisilta, Luonais-Suomen tienvarret ovat pullollaan hyväntuoksuista keltamataraa. Se harvinaistuu heilläkin: rehujen, sotilaiden kamojen mukana maahan tullut paimenmatara risteytyy sen kanssa ja tuloksena on tuoksuton, vaaleankeltainen ei mitään.

Metsästyskausi on alkanut. Vähän vettä metsään, ja mansikat ovat parhaimmillaan.

Ei kommentteja: