maanantai 25. tammikuuta 2010

Työtä nuorille

Pääministeri Vanhanen esittää työllistämisseteliä nuorille. Idea olisi antaa muutama satanen siitä, että nuori itse etsii työpaikan. Bonusta!
Aika hyvä! Seteli menisi nuorelle itselleen, ei työnantajalle. Jos se menisi työnantajalle, siitä äkkiä tulisi maan tapa eli ketään ei työllistettäisi, ellei seteliä tulisi. Ja seteli nuoren työllistämiseen tarkoittasisi muiden ikäluokkien sulkemista pois tai ainakin niiden kilpailuaseman heikkenemistä.

Seteli on myös parempi kuin esimerkiksi minimipalkka. Nythän tieto minimipalkasta tarkoittaa, että palkka on sitten se minimipalkka aina kun se on mahdollista.

Paljon on tutkittavaa ja sovittavaa ennen setelin käyttöönottoa. Koskisiko seteli
kaikkia alle 25-vuotiaita? Olisiko kyse vain ensimmäisestä työpaikasta? Kuinka pitkäksi aikaa työpaikan olisi oltava sovittuna ennen kuin seteli tulee? Koskeeko seteli myös oppisopimustyöpaikkoja tai harjoittelupaikkoja? Kesätyöpaikat ja seteli?
Aiheuttaisiko seteli esimerkiksi opintojen keskeytymistä?

Työnantajat pelaavat nyt aika härskisti harjoittelupaikoilla eli palkkataso on toimeentulorajan alla tai tuntumassa. Aika kovaa: työuraa aloittava nuori on usein velkainen, hankkii asunnon, perustaa perhettä. Vaikka nuoren panos ei välttämättä heti ole aivan täysi työantajan kannalta, on väärin olettaa, että jokainen nuori olisi ammattitaidoton tai vasta oppisi vastaamaan esimerkiksi työaikojen noudattamisesta tai oman elämänsä organisoimisesta.
Olisi aika tärkeää saada nuori sitoutumaan: seteli voisi antaa sopivan potkun, kun työnantaja ei älyä. Parempi tässä mielessä olisi toki palkkatuki kuin kertaseteli.

Asiaa kannattaa harkita. Epäilen kuitenkin, että kyse oli ns. heitosta, oli osa mediakampanjaa.
Jospa joku kuitenkin otti tosissaan?

2 kommenttia:

Markku Aalto kirjoitti...

Sainpa suullisia kommentteja,kiitos.
Puhe oli nuorten eriarvoiseen asemaan asettamisesta: seteli olisi kokeilu,kuulemma koskisi kymmentätuhatta ja jättäisi muut
ilman. Kesto on suunniteltu kolmeksi kuukaudeksi- entä sen jälkeen?
Ja kokeilu on kokeilu: usein kokeilu antaa asiasta liian hyvän kuvan,eikä lopullinen toteutuma oikein vastaa kokeilua.

Anonyymi kirjoitti...

Jospa kuitenkin nuokin rahat käytettäisiin esimerkiksi valtion ja kuntien eniten käyttämän nuorison kyykytyksen lopettamiseen, esimerkiksi nuorisoasiamiehen palkaamiseksi. Työnä olisi lähinnä muistuttaa päättäviä virkamiehiä, että myös valtio/kunta on velvollinen noudattamaan työehtosopimuksia, tai edes lakia.