sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Tasaveroa kohti?

Jyrki Katainen ehdottaa tuloverojen jäädyttämistä nykyiselle tasolle myös seuraavan hallituskauden ajaksi. Hänen mukaansa korottaa voisi kuluttamisen verotusta esimerkiksi valmisteveroin ja arvonlisäveroin. Korotettava on jotakin: tämäkin lama lankeaa maksettavaksi, vaan, kuten jälleen huomaamme, ei lamaan syyllisten maksettavaksi.

Kun tulovero olisi nykyisenkaltaisen pieni, (so. riittämätön palvelujen turvaamiseksi,) työnteko houkuttaisi paremmin, kaikki kun ei menisi verottajan pussiin. Aha? Nykyisinhän sentään lähes puolet tuloista jää ihan omaan käyttöön.

Köyhäkin maksaa arvonlsäveroa ja valmisteveroja ja samalla prosentilla kuin vuorineuvoskin.. Eivät hänen tulonsa lainkaan parane pienemmällä tuloveroprosentilla, hänellä kun ei nytkään ole tuloveroa. Samaan aikaan erinäisiä etuuksia, esimerkiksi ansiosidonnaisia päivärahapäiviä, häneltä kavennetaan ja hinnat nousevat ilman veronkorotuksiakin. Ymmärsinkö nyt oikein, että köyhää tarvitaan taas tasa-arvoisena palvelujen ja velan rahoittajana siinä kuin hyvätuloistakin?
Totuuden nimessä on sanottava, että kyllä jokin etuus nousikin: pienimmätkin eläkkeet nousivat 0,26 prosenttia eli esimerkiksi 500 euron eläke nousi ihan 1e 30 snt (samalla kun elinikäleikkuri murjaisi iästä riippuen enemmän tai paljon enemmän). Älä köyhä ruikuta, sinun eläkkeesi nousi eli korotusvuorosi tuli ja meni. Paljonko palkat nousivat, entä hinnat?

Talous kuntoon siis jälleen kerran tuloeroja kasvattamalla. Hyvätuloinen saa lisäkicksejä siitä,
että hänen suhteellinen tulotasonsa pienituloiseen verrattuna näyttää yhä komeammalta.
Hän saa kiittää Kokoomusta ja osaa sitä edelleenkin äänestää.
Ja Keskustaa viedään. Tämä olisi yksi asia, jossa puheenjohtajakandidaatit voisivat erottua
irti apupuolueen roolista ja oikeasti saada keskustan nousuun.

Ei kommentteja: