lauantai 23. tammikuuta 2010

Älä,vaari, valehtele!


Nyt on oikea vanhanajan talvi. Pakkasta juuri tällä hetkellä on 21.3 astetta, pakkasjakso jatkuu ainakin ensi viikon puoliväliin. Viimeksi oli plussakeli joulukuun kolmantena päivänä.

Lunta on paljon. Se on pakkashöttöä, niin että ensimmäinen nuoska aikanaan pudottaa hankea kymmenen senttiä.

Puut ovat raskaassa lumikuormassa ja metsässä saattaa tavata oikeaa tykkyluntakin, ihan kuin pohjoisessa. Taimikossa lumi jää latvojen varaan, niin että kävelijä pudota ropsahtaa todella hankalaan asentoon lumikerroksen allekin näreiden väliin joskus.

Ihan tuntuu entisenlaiselta... Miten sitä silloin saattoi esimerkiksi käydä koulua tai lähteä hiihtämään ilman päällystakkia? (Miten ne samat kamppeet olivat koko viikon päällä? Mahtoi olla aromeja!)

Ei nykykoululainenkaan mikään etelän ansarikukka ole: niinpä tuossa olimme luistelemassa 19 asteen viimassa maanantaina. Kukaan ei ruikuta välitunnille menostakaan eikä yksikään tiedustele, onko koululla jotakin pakkasrajaa, jotta välitunnit voi olla sisällä.

Olipa joskus 80-luvulla tosikovia pakkasia. Itsekin epäilee: oliko todella kahtena aamuna - 37 ja kaksi viikkoa putkeen yli - 35. Eipä liikkunut kuin Ladoja ja takseja. Kävimme Tampereella
ja matkalla ihmettelimme Simcassamme, vilttiemme sisältä, tienvarteen hyytyneitä rekkoja.

Kuvittelen tämän päivän lasta sitten vaarina kertomassa tästä talvesta lapsenlapsilleen.
Mitäpä se kasvihuoneilmiön kaltoin kohtelema (?) sen ajan lapsi uskoo vaarin jutuista?

Ei kommentteja: