perjantai 26. syyskuuta 2008

Vaalirahoitusta

Uutisissa tuossa vieressä televisio julistaa, kuinka ehdokkaat käyttävät yleensä alle 500 euroa kampanjaansa. Ihan yllättäen Kokooomuksen ehdokkaat käyttävät eniten.
500 on iso raha, saan tehdä kauan töitä sen eteen, mutta sehän hujahtaisi jo yhteen , aika pieneen mainokseen.

Miksi laittaisin rahaa kampanjaan? Jos pääsen läpi, tuskin saan edes sitä viittä sataa takaisin vaalikauden aikana - puoluevero ja lisätulon pidätysprosentti pitävät kyllä huolen tästä.
Ystäväni aikanaan laski valtuusto- ja lautakuntapaikkojen nettotulon olleen 16 markkaa vuodessa. Kova palkka ainaisena julkisena haukkumakohteena olemisesta, kovasta työstä asioiden selvittämisessä ja itse kokouksista. Rahan takia en pyrittele.

Puolueeni lähes ainoa tulo muodostuu luottamustoimien antamasta tulosta, 15 prosenttia joka palkkiosta. Eli ne paikat olisivat tositärkeitä puolueelle.

Miksi siis pyrkiä mukaan? Olisikohan useimmilla kuitenkin kannustimena se, että heillä on mielestään jotain sanomista, halu toimia jonkin aatteen pohjalta, halu jopa tehdä asioita toisten puolesta ja puolustaa heikkoja? Tällaisia olen tavannut sankoin joukoin (joka puolueessa), tuskin koskaan vallanhaluista pyrkyriä.

Jotta olisi uskottava, "tosissaan", pitäisi näkyä. Mutta on epistä, kun joillakin on kanavat ja vielä sen lisäksi omaa rahaa ja iso puoluerahoitus takana. Meillä ei ole: olemme vain tosissamme.

Ei kommentteja: