sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Ne ovat lähempänä kuin luuletkaan...

Mikä on vaaleissa tärkeintä? Olen toreilla ja turuilla yrittänyt kysellä ihmisiltä, mitä asioita pitäisi ajaa. He eivät tiedä, ykskaks haastateltuna he eivät todellkaan tiedä.
Mutta annapa jutun lentää keskusteluringissä pari minuuttia, niin asiat palautuvat mieleen. Lähes kaikilla on huoli ihan arkisista, jokapäiväisistä asioista, esimerkiksi koululaisestaan tai vanhuksistaan, terveyskeskukseen pääsystä tai ruoan hinnasta. Se eläkekin on liian pieni ja joka paikkkaa kolottaa. Päivähoitomaksut puhuttavat myös.
Julkisuuteen nostetaan aivan toisarvoisia asioita. Meillä sellaisiksi muodostuvat näköjään Sammonlahden uimahalli tai Valtakadun kivipinta. Vaaleihin vedetään mukaan myös valtakunnanpolitiikkaa, jolla ei sinänsä ole mitään tekemistä kunnan kanssa. Nämä eivät ole nato-vaalit...
Kaupunginvaltuutettu voi vaikuttaa! Vaikka kuinka sanotaan, ettäpäätökset tehdään Brysselissä tai Eduskunnassa, yhä valtuutettu voi vaikuttaa. Esimerkiksi ei ollut pakko korottaa terveysspalvelujen maksuja, hallitus antoi siihen vain mahdollisuuden (ja leikkasi valtionosuuksista korotuksen verran samalla pois kunnilta). Mutta totta on, että useimmat palvelut ovat lakisääteisiä, useimmat hinnat ovat määrättyjä, päätäntävalta vähenee kausi kaudelta.
Jokaisella meillä ehdokkailla on omat keppihevosemme. Itse ajattelin ajaa erityisesti normaalin lapsen etua. Hänethän poljetaan erityislapsen (joka toki erityispalvelun tarvitsee) astinlaudaksi. Aihe on turvallinen: miten uskaltaisi ajaa esimerkiksi maahanmuuttajan etua - hänhän vie, senhän tiedämme, päivähoitopaikat, terveyspalvelut, naisemme, elää loisena ja työtä tekemättä. Uskaltaja löytyy, joka näkee todellisuuden.

Ei kommentteja: