perjantai 8. helmikuuta 2008

Oman edun valvojat

Aina vaalivuonna joku (tilattu?) tutkija julistaa, että kunnan virkamiehet osallistuvat aivan liikaa kunnan päätöksentekoon. Täytämme yli kolmanneksen valtuustoista ja lautakunnista.
Sävy julistuksissa on se, että ajamme omaa etuamme hoitaessamme muka ihmisten asioita.
Olisiko kuitenkin mahdollista, että joku olisi aidosti kiinnostunut hoitamaan kansalaisten etua? Monipuolisesti, ei vain oman alansa asioissa.
Virkamies on tietenkin jäävi oman hallinnonalansa asioissa. En tietenkään voi mennä päättämään (ennen eläköitymistäni) opetusasioista. Mutta hölmöä olisi jättää käyttämättä
asiantuntemustani, kun niistä päätetään: totta kai syötän tietoa omille viiteryhmilleni, kerron puutteista, käytännön vaikeuksista, koulujen tilasta ja rakennan toimintasuunnitelmia.
Kukapa käytännön paremmin tuntee - voi kyllä olla niinkin, että liian nöyrä hallintoalamaisesti toimiva virkamies on vailla avarampia näkemyksiä ja ikkunoita tulevaisuuteen, näkee asiat vain pienellä paikallaan. Mutta nöyräksi ei tarvitse ruveta, meillä ei ole alamaisia vaan kansalaisia.
Tietenkin toteutan päättäjien tekemät päätökset silti, kunnon virkamiehenä.
Minua loukkaa suuresti ajatus, että en saisi asettua valtuustoehdokkaaksi. Miten tasa-arvoni kuntalaisena toteutuisi - kai minä sitten saisin helpotusta veronmaksusta tai jotain muuta lohdutusta...? Ja näyttäkää minulle ne kansalaisten innokkaat rivit, jotka kilpailevat
pääsemisestä virkamiesten jättämille luottamustoimipaikoille!

Ei kommentteja: