lauantai 30. heinäkuuta 2016

Loma

Pari viikkoa lomaa jäljellä enää.  On siis lomailtava hampaat irvessä!  On oltava koko ajan menossa.
On vielä aikaa käydä sukulaisissa, matkustaa.  On pakko olla grillipileet, satoi tai paistoi. Ja on pakko pelata niitä (typeriä ?) pihapelejä joka pihassa, kotonakin, kun kerran ne on hankittu. Terassillekin on ehdittävä.  Kirjojakin olisi varattuna lomaksi, mutta kun ei jää lomailulta aikaa.  Marjat ja sienet olisi kerättävä ja säilöttävä, mutta ukkojen kalareissulle on kerettävä.

Päivääkään se ei jaksanut.  Se heräsi vasta varttia vaille kymmenen.  Ja aamukahvilla se jo sanoo haluavansa nähdä ihmisiä - kukas minä sitten olen?  Mitä varten on hankittu kaikenlaista kivaa lomaksi, laitettu piha kuntoon olohuoneeksi, koti kesäasentoon?

Lomalla pitää tehdä isot, ikävät asiat.  Sitten lomalla-alkuinen lause olisi kiellettävä. Loma on suorittamista varten.  Pitää pestä matot, pitää laittaa pottumaa, pitää käydä savotalla turvaamassa ensi vuoden polttopuut. 
Viime lomalla piti maalata talo.  Ei ehtinyt.  Ja saunaremppakin on vielä kesken.  Vaatehuonekin pitäisi siivota ja varasto selviä. Mutta kun tuli Jaakon perhe, satoi, oli kuuma, mikä vain tekosyy. Loma ei takaa lepoa, loma on lomastressi.

Loma on kilpailu!  Työkaverit ovat tehneet kaikkea kivaa.  Pärjäänkö minä, kun en ole käynyt Guggenhaimissa Bilbaossa, supannut Kalajoella, kerännyt edes kahtakymmentä litraa mustikoita?
Eikä meillä ole edes matkailuautoa - kyllä otti päähän viime kesänäkin ainoina hellepäivinä se Karvinen, joka kehui tuossa pihassa, kuinka viileä ja kiva on nukkua autossa, ei kiitos, emme tarvitse petipaikkaa.  Ja Kypänäinen kehuu aina niillä kaloillaan, ja on sillä isompi venekin kuin meillä.

Matkailuvaunu on, iso ja komea.  Surffilauta ja vesijetti on hankittu.  Hieno retkipyörä odottaa telineessään, siinä se pölyttyy  ison matkamoottoripyörän vieressä.  Kesämökille ei jäädä, siellä käydään saunassa joskus iltaisin.  Siellä seisoo iso moottoorivene ja vajan seinillä piisaa kunnon kalastusvälineitä.
Olisi kyllä kiva, kun joskus olisi aika käyttääkin kaikkea tätä kivaa! Mutta yrittäjä yrittää.  Ja naapuri peuhaa jotakin kivaa lasten kanssa kaiket kesät, näkyy heillä viihtyvän naapurienkin muksut, meidänkin.

Ensimmäinen lomaviikko menee levätessä ja työstä irtoamisessa.  Hyvällä ilmalla puun varjossa oleva hyvä tuoli vaatii kaverikseen hyvän kirjan ja lomailijan.  Tilauksessa on myöskin pääskyjen kirskuntaa, kimalaisen pörinää ja kukkia ympärillä.  On aikaa seurata luontoa ja käydä ihastelemassa kesän kypsymistä paikan päällä. Ruokakin on nopeaa ja helppoa, eikä sido laittajaansa tuntikausiksi. Toisella viikolla kenties alkaa herätä todellisuuteen ja pestä sipaista matot, jos sää sallii.  Ja nurkkia nostellaan ja pikkuremppaa tehdään siinä ohessa, ajatuksella "tällä työmaalla ei saa hiki vaivata".

Loma.  Jos se olisi sinun näköisesi?  Minkähänlainen se olisi - missä elämänvaiheessa sinulla on oikeasti mahdollista toteuttaa se.  Aina on sidoksia, esimerkiksi perhe.  Useimmiten puuttuu jotain faciliteetteja, esimerkiksi mokoma pikkuasia kuin raha.  Loma on kompromissi, vain sinä et siitä onneksi päätä.

Niin.  Työllisillä on lomat.  Onko eläkeläisellä, mitä?
Ihan oikeasti esimerkiksi lomarahan puuttuminen
näkyy elintasossa, kun eläkekään ei takaa elintasoa kuin puoleen entisestä.  Mitenkä työtön lomailee?
Lomajärjestelmä on kuitenkin puolustamisen arvoinen asia.  Ajatelkaa pätkä- ja ketjutustyöntekijöitä, jotka eivät koskaan ole riittävän pitkässä työsuhteessa loman kertymiseksi.

Lomaillaan!

Ei kommentteja: