lauantai 29. joulukuuta 2012

Hyvä mieli päällimmäiseksi jäi


Mahdoton tuli mahdolliseksi!
Ympäristölautakunnalla oli tehtävänään eilen kaksi päätöstä, joita oli siirretty, laitettu pöydälle ja joiden valmistelu oli aivan poikkeuksellisen hyvää.
Pieni yrittäjä sai lupansa, iso ei.

Kumpaankin päätökseen liittyy asioita, joiden mukaan päätös voi olla joko myönteinen tai kielteinen. Eli teknisesti kumpaakin päätöstä kohtaan voisi tulla valitus hallinto-oikeuteen, oli päätös kumpi tahansa. Ja veikkaanpa, että näin käykin.

Poikkeuksellisen hyvää virkamiesvalmistelua! Ison yrittäjän maa-aineslupahakemukseen oli valmisteltu yhtä hyvin kaksi päätösvaihtoehtoa. Ympäristöjohtajan vaihtoehto oli "enemmän laillinen" eli noudatti millilleen pykäliä ja oli siis muodollisesti oikea. Mutta toinen vaihtoehto, joka sisälsi luontoarvot, maiseman, ulkoilualueen arvot, yleisen mielipiteen oli myös valmiiksi hyvin valmisteltu ja sen tueksi oli löydetty ainakin vaikuttavalta näyttävä patteri pykäliä.

Miksi näin ei oltu toimittu aiemmin? Miksi yksittäinen lautakunnan jäsen ei tällaista tukipatteria saanut jo neljä vuotta sitten, olisi ehkä pari vielä isompaa törkeyttä ssatu estetyksi!
Nyt oli ihan viimeinen tämän lautakunnan kokous. Hyvä, että edes nyt tuli virkamiehiltä tulitukea.

Tämä lautakunta on virkamiesasemassa. Se tarkoittaa, että mielipide ei oikeastaan saisi painaa, vain laillisuus on päätöksen pohjana. Onkin aika kohtuutonta, jos virkamies ei tue lautakuntaa. Aika heikoilla on yksittäinen jäsen, joka ei tunne lainsäädäntöä tietenkään ammattilaisen tavoin.

Ei kommentteja: