tiistai 18. joulukuuta 2012

Jaksaa, jaksaa...


Työuria on pidennettävä. On valmistuttava aikaisemmin, on jatkettava pitempään.
Ihan kuin liikenne: aja nopeasti, koska sinulla on kiire odottamaan! Siis tässä tapauksessa kiire odottamaan kortistoon tai odottamaan eläkkeelle pääsemistä.

Tuottava työ on ainoa, joka lisää kasvua. Siis tuottavaa työtä: mitään ei lisää, jos vain luomme toisillemme palveluja. Siis siirtäkäämme tuottava työ ulkomaille, on osakkeenomistajien ja todella tuottavien ratkaisu.

Työtä saa lisää pilkkomalla entisen työn. Esimerkki vaikka viihteestä. Ennen sait televisioluvalla katsoa kaiken tarjottavan. Nyt ostat asennusta, ostat boksia, ostat korttia, kanavia, yhteyksiä. Digiboksi on edellytys, että tuote on myytävissä, ja sittenhän sitä myydään. Boksin suurin merkitys on kaupallistamisessa ja bisneksessä, ei tarjonnan lisäämisessä.

Palkka-ale? Kyllä, siinä on järkeä. Mutta järkeä on vain yhdellä silmällä katsoen. Totta kai, jos on pienemmät kulut, so. palkkamenot, se on edullista maksajalle.

Palkansaaja ei kuitenkaan pienemmällä palkallaan saa ostettua yhä kalliimpia tuotteita, ei kuluta. Hänen eläkekertymänsä jää pienemmäksi, hän ei kuluta iäkkäänäkään. Verotulot pienenevät, mikä pienentää sitten palveluihin käytettävissä olevaa rahaa.

Palkka-ale ei tietenkään mitenkään sitouttaisi pitämään huolta työpaikoista tai parantamaan työolosuhteita. Eikä työläisen palkanalennus tietenkään koskisi kaikkia, sitouttamispalkkiot, optiot, bonukset repisivät tuloeroja yhä suuremmiksi. Oikeastaan asia on niin päin, että joukkoirtisanominen lisää osakkeen arvoa!

Toinen ehdotus on jousto, esimerkiksi niin, että vetävässä vientiteollisuudessa maksettaisiin paremmin ja huonoina aikoina vähemmän palkkaa. Kyllä olisi kiva ottaa vaikka asuntolaina konjunktuurien mukaan! Sitä paitsi, aina on niin huono aika, että juuri nyt ei voi maksaa paremmin...

Monet alat ovat kokonaan tuottamattomia? Miten tuottavuus mitataan esimerkiksi ihmistyössä (Tiedän oikeasti isojakin mittareita.)? Esimerkiksi maailman parhaan peruskoulun aikaansaaminen ei ole tuottavaa, ainakaan näy arvostuksena tai rahana? Niin ja niin monen tuhannen ihmisen saattaminen työkykyiseksi ei ole tuottavaa, päivähoidon työssäkäynnin mahdollistaminen ei ole. Jne: vain vienti olisi palkittavaa?

Vanha linnarauha on nykyoloissa mahdoton asia, niin paljon tuloerot ovat jo kasvaneet ja niin kvartaaliajattelussa ollaan. Ei ole mahdollista sopia palkkojen ja hintojen jäädyttämistä ja valtion hintasäätelystä.

Eläkeikää on nostettava. Niin kauan kuin mitenkään ei ikääntyvän työoloja kohenneta, tehtäviä soviteta työkyvyn mukaan, työterveydestä ja kuntoutuksesta, erilaisista kannusteista huolehdita, asia on unelmaa.
Kaiken huippuna VATT-Vartiainen esittää, että ikääntyvän ihmisen palkkaa olisi laskettava, kun kerran työnantaja ei saa täyttä panosta.
Ikääntyvä on hiljaisen tiedon siirtäjä, vähemmän poissa, tunnollinen. Monessa ammatissa ikä on (osittain) suorastaan eduksi? Fyysinen kunto, kyky oppia uutta korvautuvat rutiineina, perusammattitaitona, suhtautumisessa työn tekemiseen, vastuuna.

Eläkeikärajaa ei saa kategorisesti nostaa. Kaikki emme ole keskiarvoja, joku jaksaa, joku ei.

Oli hyvä lähteä omalle eläkkeelle kuusikymppisenä. Nyt on aikaa itselle. Ja jaksaa työssäkin, silloin tällöin, kun se ei ole pakkopulla eikä elinkeino enää. Työ on ekstraa, kaikkea kivaa voi hankkia, työ on myös päivittämistä ja tuoreuttamista.




Ei kommentteja: