tiistai 17. huhtikuuta 2012

Leikkaus onnistui

Kunnat on ajettu ahdinkoon. On tekemällä tehty tilanne, jossa ainoa keino selvitä on
palvelujen alasajo, sanottakoon sitä millä nimellä tahansa. Yhteistyökin tarkoittaa sitä, so. toinen kunta järjestää, toinen lopettaa omansa. Kuntaliitos on tätä kirkkaimmillaan.

Valtionosuuksista olen paljonkin kirjoitellut. Kuntien vaikeudet ovat selkeästi valtion aikaansaannoksia valtionosuuksien vähentämisenä ja yhä uusien tehtävien kaatamisena kunnalle. Ainoa menestyjänä säilymisen malli näyttäisi olevan käenpoikamalli, jossa käydään töissä naapurissa ja maksetaan vero omaan kuntaan, käytetään naapurin maksamia palveluja siinä sivussa, esimerkiksi teatteria, kasvatusneuvolaa, lukiota.

Mistä voi leikata? Kaikki hallintokunnat eivät todellakaan saa olla samalla viivalla.
Miten voi henki ja turva olla alisteista omaisuudenhoidolle?

Leikkaus on nopea tapa hoitaa asiat. Mutta menetetyt palvelut on todella hidasta, jopa mahdotonta saada takaisin. Korvaavat, ts. siksi sanonut, välttämättömätkin palvelut maksavat. Leikkaus on useimmiten menonsiirto kunnalta veronmaksajalle ja tulonsiirto kunnalta yksityiselle. Korvaavat korvaavat useimmiten vain osan menetetystä.
Mikä auttaa - lisäleikkaus tietysti!

Kunnaksi alkaa riittää ennen pitkää Poste Restante tai nettiosoite. Tehtävät on jaettu muiden hoidettaviksi, ja veronmaksaja saa maksaa vielä kalliimmin niiden hoitamisesta voittoa tavoittelevalle yksityiselle.
Miksi tuottaa, kun voi järjestää palvelun? Miksi pitää lautakuntia tai virkamiehiä, kun ei ole päätettävääkään?

Olen kohta siinä iässä, että joudun palvelujen piiriin. Apua!

Leikkaus onnistui. Potilas kuoli. Ilkeänä kysyn: silti vai siksi?

Ei kommentteja: