lauantai 4. helmikuuta 2012

Itsestäänselvyyksiä?

Varakas äänestää oikeistoa. Pienituloinen on vasemmistolainen.
Raha panee suojelemaan rahaa ja hankkimaan lisää rahaa. Perinteisesti köyhällä on sosiaalisempi sydän: vaikkapa kolehti tosiköyhässä seurakunnassa tuottaa enemmän kuin samalla väkimäärällä rintamailla. Kuitenkin, kun rahaa ei kerta kaikkiaan ole, kaikki arvot ovat toissijaisia ja on pakko käpertyä omaan elämään, omaan lähipiiriin, ja vähiten kiinnostaa yhteiskunnallinen ajattelu, jopa äänestäminen ja omien oikeuksien ajaminen on arkielämän kahleissa. Syrjäytynyt on - niin, syrjäytynyt, ei edes vasemmistoa.

Korkeasti koulutettu on oikeistolainen, kouluttamaton vasemmistolainen.
Jos lasketaan akateemisesti koulutettujen suhteellinen osuus puolueen jäsenmäärästä, yllättäen Vasemmistoliittto on akateemisin. Voisipa ajatelle, että ajattelun kautta päätyy vasemmistolaisiin arvoihin, siihen ei siis enää tarvita ns. luokkatietoisuutta tai kaunaa ja Kansalaissodan muistoja. Akateemisuus ei sinänsä ole vasemmistolaisuutta toki, eikä enemmistö akateemisista vasemmistolaisia olekaan.

Oikeistolainen ajattelee rationaalisesti, vasemmistolainen elää tunteella ja impulsiivisesti.
Näinhän se näyttäisi olevan! Suuri joukko taiteilijoita, kirjailijoita, runoilijoita on vasemmistolaisia, elämänsä poroporvarillisesti ja säännölliseksi, suunnitelmalliseksi koteloineet ovat perinteisesti porvarillisesti suuntautuneita. Oppineet? Intelligentsija oli kirosana, älymystö kai sitten muka oikeistolaista.

Elintason nousu on tehnyt vasemmistolaisuudesta tarpeettoman.
Enemmän vasemmistolaiseen arvokatoon vaikuttanee ns. savupiipputeollisuuden ja ruumiillisen työn muuttuminen siistiksi sisätyöksi. Mutta totta on, että enää ei tarvitse jokapäiväisesti kamppailla, mikä on johtanut ns. luokkataistelun näennäiseen tarpeettomuuteen. Nyt on kuitenkin noussut uusia, huomaamatta jokapäiväiseen elämään vaikuttavia vaaroja, esimerkiksi finanssikapitalismin tunteettomuus. Myös globalisaation negatiiviset sivupiirteet vaativat uudenlaista kansainvälistä vasemmistolaisuutta. Uusimpana on noussut rahan valta yli poliittisen(kin) päätöksenteon.

Oikeiston kannatus on lisääntynyt
Oikeistolainen äänestää. Vasemmistolainen , kaikkein köyhin ja syrjäytynein ei edes äänestä. Oikeistolaisia ei ole tullut paljoakaan lisää, mutta oikeiston suhteellinen osuus äänestäjistä on kasvanut. Onko vasemmistolaisuudesta tullut oikeistolaisen kehityksen jarru, kun se ennen oli uudistusten aallonharjalla - ainakin ns. kansassa vallitsee tietty toivottomuus ja näköalattomuus, talous ja sen bulvaani eli oikeisto tuntuu aina ainoalta ratkaisuvoimalta.

Vaalipäivä... missä on vasemmistolainen ehdokas?

Ei kommentteja: