lauantai 22. lokakuuta 2011

Kuolema muuttaa kaiken?

Muammar Gaddafi kuoli. Pahasti epäilen, että hän ei kaatunut ristitulessa, vaan kapinallisten (anteeksi, nyt he ovat vallankumoussankareita) rääkkäämänä ja vailla ihmisarvoa.

Libya juhlii - koko Libya? Onko kuolema koskaan voitto. Onko Gaddafikaan yksin voinut toteuttaa kaikkea pahaa? Ja mikä toivo hän oli vallan kaapatessaan!
Mikään ei voiton hetkellä korjaantunut, vie vuosia, ennen kuin kaikki toimii - jos toimii. Mutta juhlikaa, ei kuolemaa vaan voittoa.

Maassa on taas toivoa, se on hyvä lähtökohta. Mutta kaikki on sekaisin. Aivan mahdollista on, että seuraavaksi katsotaan asein, kuka hallitsee.
Koko järjestelmä on kenties romahtanut, koko yhteiskunta on luotava uudelleen.

Namibia tarjoaisi aivan loistavan mallin. Omaisuuksia ei kansallistettu: valkoiset tilanomistajat jäivät yhä maahan. Virkamiehet saivat jäädä (suurelta osin) paikoilleen, eli yhteiskunta jäi toimivaksi, vaikka poliittinen hallinto tulikin oikeudenmukaiseksi. (No, ihan kaikki ei toiminut, esimerkiksi Swapon sissit piti sijoittaa monenlaisiin hyödyttömiin ja päällekkäisiin hallinnon tehtäviin, kunniavirkoihin.) Hyvä, Sam Nujoma - ja oppi-isänsä(?) Nelson Mandela!

Eli Libyan virkamiehet ns. luokalle ja tiukoin ehdoin töihinsä. Vapaat vaalit hallinnon järjestämiseksi oikeudenmukaiseksi.

Seuraavia asioita en voi kuin toivoa. Toivon, että hallinto ja uskonto, lainsäädäntö ja uskonto pidetään jyrkästi erillään. Toivon naisten tasa-arvoa kaikessa. Toivon alueitten ja eri heimojen tasa-arvoista kehittämistä. Toivon riippumattomuutta (pelkästään) läntisistä bisnesmiehistä.

Kaikkea tätä toivon - ja oikeastaan en tiedä muuta Libyasta kuin koulumaantietoasioita ja sen, mitä media on vuosien mittaan kertonut.

Ennustan, kun kerran kaiken tiedän! Seuraavaksi keskitytään Syyrian kiristämiseen, mahdollisesti jopa aseellisiin toimiin.
Ennustan myös, että kukaan ei uskalla puhuakaan Venäjän demokratian irvikuvasta, Kiinan puoluediktatuurista. Pohjois-Korea sentään on riittävän pieni ja nälkäinen, siellä puoluediktatuuri on siis väärin. Joku sanoi minulle, että jos USA:n tuki Saudeille häviää, häviää kuningasperhe saman tien.

Noinkohan ehtisi nähdä vapaan maailman...

Ei kommentteja: