lauantai 1. maaliskuuta 2008

Riistokapitalisti hikisenä

Metsänhoitoyhdistys soitteli. Ilmakuvan mukaan olisi harvennuspuuta vaikka myytäväksi.
Metsää perineenä ja raivaussahaa sekä istutusputkea käyttäneenä kuitenkin arvelin, että ei sentään vielä: ennen kuolemaansa äiti ehti tehdä aukkoa lähes kaikesta (suvun hyväksi).
Mutta sitten soitti toinen kaveri samaa asiaa, olisi jopa vähän kiirekin jollain palstalla.
Teollisuudella taitaa kohta olla pulaa puusta?

Perin metsää eli aukkoa, vähän taimikkoa, joutomaata ja velkaa - olkoon miten pieni korko tahansa, velka maksetaan. Menoja oli noin 3000 euroa vuodessa, lisäksi vakuutukset, pakolliset ja muut hoitotyöt, matkat (225 km suuntaansa). Tuntuipa kivalta periä kuluja ja työtä. Piti myös hankkia sahaa ja varustetta ja opetella ihan uusia töitä, kun ei ole varaa palkata ammattilaisia.

Mutta! Eräänä päivänä alkoi oman työn jälki näkyä. Omat istutukset kasvavat kohisten, oma raivaaminen näkyy jo seuraavan kesän kasvussa, tasaamaani tietä pääsee syvälle metsään,
oja vetää,,, Alan ymmärtää ns. maahenkeä ja koen olevani osa maata, tulevaisuutta, enkä oikeastaan ihan pienellä rahalla luopuisi edes työstä, saati maasta. Lapset nauttivat joskus päätehakkuutuloista?

Minusta on ihan väärin, että tällainen kaupunkilaisvirkamies omistaa alkutuotantoa.
Minullahan on työ ja toimeentulo. Metsätila on oikeastaan luonnollinen osa maataloutta, tilan pankki. Taito ja halu hoitaa metsää pitää myös olla, tilan olisi myös oltava niin lähellä, että sen hoito ei vaadi monen tunnin matkoja ja majoittumisia.


Perimällä tilat pirstoutuvat aina vain pienemmiksi. Kaupungissa asuva ei ehdi eikä osaa metsäänsä hoitaa ja kaikki jää palkallisen, ulkopuolisen tehtäväksi. Metsä tulee rasitteeksi.

Hoitotyötä tuetaan (itse olen nauttinut korkotuesta taimitus- ojitus- ja metsäautotielainoissa),
mutta kuluja piisaa. Myyntituloja on kenties saatavissa kymmenien vuosien päästä.
Apua! Kunnon vasurina tietysti koen olevani kauhea riistokapitalisti.

Onneksi (?) saamme kohta kuulla, kuinka metsäteollisuus pakenee eucalyptuksen perään
lämpöiseen tai halvan puun ja työvoiman perään Venäjälle.

Ei kommentteja: