lauantai 29. maaliskuuta 2008

Vankina

Muoti on luonnolle tuho. Se on hillitöntä haaskaamista monella tasolla. Ensin markkinoidaan tarpeetonta, luodaan tarve kuluttaa. Tuhotaan paljon ylimääräistä materiaalia, kun valmistetaan paitsi sesonkiin, myös aleen ja loput kaatopaikkaa varten? Heitetään pois paljon käyttökelpoista mutta epämuodikasta eikä käytetä koskaan tavaraa loppuun.
Eikä muoti ole vain vaateongelma, vaan se koskee kaikkea kulutusta ja jopa aatteita.

Olen ylpeä lapsistani. Kumpikin osaa ajatella, ostaa vain tarpeellista, kierrättää, huomaa ansat ja houkutukset. Oma elämä heillä on tässä suhteessa tervettä, mutta sen lisäksi kumpikaan ei vakavissaan edes harkinnut alaa, jossa tehtävänä olisi luoda (usein) tarpeettomia tarpeita ihmisille, so. markkinointialaa.

Minä itse? En myönnä ikinä ostaneeni tietoisesti kallista tavaraa vain siksi, että se on kivan näköinen tai että satuin sen huomaamaan. Olen pyrkinyt siihen, että ensin minulla on tarve, sitten mahdollisuus eli rahaa toteuttaa se ja aikaa ja harkintaa tehdä valinta oikein kriteerien pohjalta, esimerkiksi hinta/laatusuhdetta pohtien. Yli 20 euroa maksava tavara panee jo keskustelemaan vaimon kanssa hankinnasta. Mutta varmasti minuun vaikuttaa mainos kuten muihinkin, vaikuttaa, vaikka olen hyvin perillä keinoista, joilla minuun vaikutetaan.
Pientä tavaraa ja varsinkin ruokia ostan useinkin harkitsematta.

Mihin tarvitsee esimerkiksi 12 huivia hattuhyllylle (loput kaapissa) tai yli 20 erilaista hametta tai yli 70 (!) pikkupöksyt? Onko ulkoilupukuja oltava 4 eriväristä? Onko joka kerta uskottava uutta kuluttajavalistajaa mahdottoman hintaisissa lenkkareissa, joita ei voikaan käyttää?

On tilanteita, joissa on pukeutumiskoodi. Jopa tällä pienellä paikalla niitä on usein. Emmehä me halua olla tyhmiä, emme halua loukata toisia epäasiallisella pukeutumisella.
On myös tilanteita, esimerkiksi työpaikalla, jossa haluaisi olla siisti, mutta esimerkiksi liikunta, käsityö ja kuvaamataito pakottavat/sallivat rennon asun.

Maon Kiinassa oli sama asu kaikilla. Mutta se perustui siihen, ettei muuta ollut eikä edes tietoa muusta saanut. Sama pakkovalta meillä vallitsee, mutta sitä sanotaan muodiksi meillä.

Ei kommentteja: