keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Kehitys ja/tai edistys?


Vihdoinkin!  Baana on ajettu!  Päivällä en kenttää kiertämään ehtinyt töiltäni, illallakin oli kokous.  Mutta vielä ennen saunaa pitää päästä kiertämään, luistelemaan  lentokentän lenkki!
Alku menee vanhalla rutiinilla.  Mutta kun alkaa metsäosuus ja valaistuskin loppuu ja on heijastumaa pilvestä, jalat alkavatkin väsyä.  Jokainen kuoppa ja kumpare on siinä varoittelematta, koipien pitääkin olla vietereinä koko ajan.
Toisella kerralla on jo vähän helpompaa, jalat alkavat muistaa.  Ja kohta latu on taas tuttu, ei ole eroa yöllä ja päivällä.

Valot saatiin koko kierrokselle.  Hyvä - tai sitten ei.  Nyt lenkki olikin täynnä niitä, joilla oli koko tila vain itselle, se kun oli niin leveä.  Ei otsalamppuja, heijastimia eikä hyviä latutapoja.  Enemmistö toki oli edelleen asiallista.

Mutta eipä aikaakaan niin voipa kauhistus.  Puru ja polku muuttuivat kivituhkatieksi.  Miten siinä nautit muusta kuin liikunnasta?  Kestääkö sinun polvesi kovan alustan?    Kuuleeko edes peipposia tieltä yhtä hyvin kuin polulta, ovatko ne ihanat lehdokitkaan siellä?  Ovat - mutta juttu on siinä, että mokomalle tielle ei lähdetä, se ei ole luontoretkipaikka.  Latupohja on mainio, liiankin hyvä, kun ei ole kuin sileää pohjaa.

Kimpisen metsän polulle on tehty sama asia.  Mutta siellähän ei enää muutenkaan viihdy, sillä metsän on annettu pusikoitua.  Vaahtera on vallannut sen, minkä pihlaja jätti valtaamatta.  Urheilupuisto vaatisi raivuria ja hoitoa, rajusti, mutta ei kivituhkatietä.

Tänään kävelin ihmettelemässä kummaa koneen möyrintää Pappilanniemessä.  Kuljin omia polkujani, en kuntopolkua, mutta kun ylitin sen, näin kaivurin, joka jollakin levyllä tasaili polunpohjaa viisimetriseksi soratieksi.  Varmaan siihen vielä kivituhkakin tulee.  Polun tekijät olivat koneillaan jyränneet "parkkipaikkoja" tms. polun viereen koneineen, niin että mm. paras isotalvikkipaikka on mennyttä.

Apua!  Niemi on sentään luonnonsuojelualue.  Kuntourheilun nimissä tuhotaan upeista upein viihtymispolku ja tehdään maisemaan täysin sopimaton väylä.
No, niitä omia polkujakin on, mutta ne pitää tietää, ja edelleen se valtatie on siellä täällä edessäsi, menit mihin omaan kohteeseesi tahansa.

En olisi ikinä uskonut, että kaltaiseni semiprohiihtelijä parahtaa siksi, että kuntourheiluolosuhteita parannetaan.
Parannetaanko?

Ei kommentteja: